Grønne opskrifter til højskoler og frie fagskoler
Gå i køkkenet med Aarstiderne, KøkkenKultur og Plantebaseret Videncenters opskriftunivers. Opskrifterne er udviklet for at give køkkener på højskoler og frie fagskoler inspiration til at lave flere grønne retter. Opskrifterne kan anvendes af alle, der arbejder med madproduktion til unge.
Opskriftsuniverset er udviklet i forbindelse med projektet: Økologisk, plantebaseret mad på højskoler og frie fagskoler. Projektet er støttet af Fonden for Økologisk Landbrug.
Et grønnere køkken
Plantebaseret mad og økologi går hånd i hånd, når det kommer til at forbedre den danske biodiversitet, beskytte vores grundvand, mindske klimaforandringerne og øge folkesundheden. Ved at spise mere mad fra planternes verden og leve op til de officielle klima-kostråd, kan vi skabe en madkultur, som er både er sundere og bedre for vores klode.
Når I som køkken vælger at gå i en grønnere retning, er det vigtigt, at I får alle med i bevægelsen. Konkret betyder det, at det er en god idé, at I lytter og involverer alle parter, især de unge, i processen. Samtidig skal I fortsætte med at justere og arbejde på at øge den økologiske planteandel i køkkenet. Ved at involvere alle, kan alle blive en del af bevægelsen og I vil undgå at møde nævneværdig modstand.
Der kan være mange fordele ved at skære ned på forbruget af kød og op for grøntsager og bælgfrugter:
- I får budget til at købe flere økologiske råvarer
- I får frigivet hænder fra kødhåndteringen til at håndtere flere grøntsagerne
- I får måske endda budget til at tage på kurser og få ny inspiration i det grønne køkken.
Vi har valgt at inddele året i tre sæsoner: forår, sensommer-efterår og vinter. For mange afgrøder er der dog i virkeligheden et gevaldigt overlap. Sæsonerne er udvalgt, så det er nemt at finde ud af, hvilke grøntsager og frugter I kan bruge hvornår. Brug af sæsonens råvarer i de grønne retter skaber autentiske og smagfulde måltider. Opskrifterne er inspireret af de verdenskøkkener, som har mange plantebaserede retter med masser af bælgfrugter. I de retter kan de nordiske grøntsager i sæson nemt spille ind.
Rigtig god fornøjelse med at skrue op for planter i jeres køkken 🌿
_____________________________________________________________________________________
Mere viden og mulighed for køkkenworkshops
Aarstiderne har bidraget med grønne opskrifter fra deres inspirerende kogebøger, kendskab til sæson og planterig mad, og deres erfaringer fra andre skoleprojekter. Søren Ejlersen fra Aarstiderne har også udviklet konceptet ØJN skolemad. ØJN leverer en nøglefærdig løsning med fokus på inspirerende grøn, sund og velsmagende mad.
Aarstiderne, Søren Ejlersen kontaktes her: se@aarstiderne.com
Læs mere på www.Ojn.dk
KøkkenKultur har bidraget med test af opskrifter i storskala. Uffe Truelsen, der er stifter af KøkkenKultur, er kok og formidler på vores 8 workshops for højskoler og frie fagskoler med fokus på mere smag – mindre kød – bedre økonomi.
Uffe kan kontaktes her: uffe@koekkenkultur.dk, eller find mere information på koekkenkultur.dk
Plantebaseret Videnscenter har opsat og udbredt opskrifthæftet, og står for det administrative i projektet. Hvis I ønsker mere viden, kontakt: marie.luja.rasmussen@vegetarisk.dk.
Læs mere om plantebaseret videnscenter på www.plantebaseretvidenscenter.dk, eller følg os på LinkedIn og YouTube.