Kålkraut

kålkraut

Fotograf: Rishi – happyliving

Sådan gør du

Skyl kål og æbler grundigt.

Snit kålen i tynde strimler.

Skær æblerne i små tern.

Kom kål og æble i en stor skål og drys med saltet.

Ælt det hele godt og grundigt med rene hænder i ca. 10 minutter, til kålblandingen har afgivet en del væde.

Hæld væden i et skoldet 1-liters patentglas.

Pres kålen ned i væsken lidt af gangen, og tryk det godt sammen med knoerne, så al kålen bliver dækket af væske, og der er så få luftbobler imellem kålen som muligt. Sørg for, at der er 3-4 cm luft foroven i glasset, luk det, og stil det til at fermentere på en tallerken et skyggefuldt sted.

Lad krauten fermentere 10-14 dage, ideelt set ved en temperatur på mellem 18 og 20°C. Er temperaturen varmere end dette, kan det gå stærkere, er den koldere, kan det gå langsommere.

Glasset skal i starten åbnes hver dag for at frigive det tryk, fermenteringsprocessen danner. Det er særligt vigtigt i de første 5 til 7 dage, hvor fermenteringen går stærkt, og krauten bobler af kuldioxid. Når det ikke bobler så intenst mere, kan du nøjes med at åbne glasset med flere dages mellemrum, og til sidst undlade det helt.

Smag på krauten på den 10. dag eller før, afhængigt af temperaturen. Hvis den ikke er sur nok, kan du lade den fermentere videre.

Smag på den løbende indtil den 14. dag, hvor den bør være klar.

Krauten er færdigfermenteret efter ca. 21 dage og kan derefter sættes på køl.

Der bliver 1 kilo

Ingredienser til10portionerpotionportioner:

  • 800g

    spidskål, hvidkål eller rådkål

  • 2stk

    æbler

  • 20g

    uraffineret salt, fx havsalt

  • 1stk

    kålblad

  • 1stk

    1 liters patentglas

Symbol for vegansk mad

VEGANSK

I samme kategori