Nordisk daal med flækærtefladbrød
Sådan gør du
Dagen før:
Udblød flækærterne til både fladbrød og daal i rigeligt koldt vand, ca. 10 timer på køl, gerne natten over.
På dagen:
Flækærtefladbrød
Hæld vandet fra de udblødte flækærter, og kog dem i friskt vand, til de er møre.
Blend flækærterne med til puré, tilsæt eventuelt lidt af kogevandet.
Afvej 690 g puré – mængden passer til resten af ingredienserne i opskriften.
Rør gær, salt og surdej ud i vandet.
Tilsæt flækærtepuréen, og rør til en ensartet masse.
Tilsæt hvedemel, og ælt dejen, indtil den slipper skålen.
Tilsæt evt. mere mel eller vand, afhængigt af dejens konsistens.
Del dejen i 20 stykker, og form dem til fladbrød.
Varm en pande op, tilsæt olie, og steg brødene i ca. 12 min. til de er gennembagte og gyldne på begge sider. Eller læg dem på bageplader med bagepapir, pensl dem med olie og bag ved høj varme til brødene er gyldenbrune og gennembagte.
Nordisk daal
Hæld vandet fra de udblødte flækærter.
Hak løgene.
Hak hvidløgene fint.
Sautér løg og hvidløg i olie ved middel varme til de klarer.
Bind krydderurterne sammen med bomuldsgarn, så de kan fiskes op senere.
Kom krydderurterne i gryden sammen med flækærterne, og lad det stege med i 5-10 min.
Tilsæt korianderfrø og grøntsagsbouillionen, og lad ærterne koge ved lav til middel varme i 30-45 min.
Spæd til med lidt ekstra bouillon eller vand, hvis retten koger tør.
Skær gulerødder og porrer i mundrette stykker.
Kom dem i retten 10-15 min. inden servering.
Tilsæt spinat 5 min. inden servering.
Fisk krydderurtebundet op af gryden, og smag til med salt og peber.
Yoghurt med peberrod
Riv peberroden fint og rør i yoghurten.
Smag dressingen til med salt og evt. mere peberrod – den må gerne være stærk.
Severing: Servér den nordiske daal i skåle og top med en stor skefuld peberrodsyoghurt. Servér med flækærtefladbrød.
Tip: Det er ikke afgørende, at flækærterne udbløder til hverken fladbrød eller daal, men det forkorter kogetiden.
Ingredienser til10portionerpotionportioner:
- Flækærtefladbrød
- 375g
gule flækærter
- 13g
gær
- 20g
salt
- 90g
surdej
- 750g
hvedemel
- 250ml
vand
Nordisk daal - 750g
gule flækærter
- 500g
løg
- 10g
hvidløg
rapsolie eller olivenolie
- 20g
frisk salvie
- 20g
frisk timian
- 6g
korianderfrø
- 180ml
grøntsagsbouillon
- 625g
gulerødder
- 625g
porrer
- 750g
frisk spinat
eller andre grønne blade
salt og peber
Yoghurt med peberrod- 20g
frisk peberrod
- 750ml
yoghurt