Kartoffelmad – smørrebrød
Sådan gør du
Miso-mayo
Blend misoen sammen med sojasauce, æbleeddike, sukker og finthakkede fermenterede citrusfrugter til en ensartet masse (alternativt fintrevet skal og saft fra appelsinerne).
Tilsæt olie i en tynd stråle, mens du blender videre, til konsistensen er lind som mayonnaise.
Aioli med sort hvidløg
Mos, riv, blend eller hak det sorte hvidløg.
Pisk æggeblommerne med eddike og lidt salt.
Tilsæt olie i en tynd stråle, og pisk til en tyk mayonnaise.
Tilsæt sort hvidløg-puré, og smag til med sojasauce og evt. mere eddike, citron, salt og/eller mere hvidløg.
Tip: Hvis der skal mere power på hvidløgssmagen, kan tilsættes mere sort hvidløg, lidt fintrevet frisk hvidløg eller puré af bagte hvidløg. Puré af bagte hvidløg kan også bruges i stedet for sorte hvidløg.
Umamistøv
Vend de to slags frø sammen, og rist dem i ovnen ved 180 °C i ca. 15 min. til de er gyldne.
Lad dem køle af, og blend dem med salt til et fint støv.
Sprøde løgringe
Skær løgene i tynde skiver, og kom dem i en skål med iskoldt vand.
Stil dem på køl i 15-30 min.
Afdryp løgringene godt, og vend dem i hvedemel.
Fritér løgringene gyldne og sprøde i olie i 3-4 min.
Afdryp løgringene på fedtsugende papir
Servering:
Skær kartoflerne i halve eller skiver. Fordel lidt miso-mayo på rugbrød, og arranger kartoflerne ovenpå. Kom 3-4 dutter sort aioli på kartoflerne, drys med umami-støv, og top med karse og sprøde løg.
Ingredienser til10portionerpotionportioner:
- Misomayo (ca. 1 liter)
- 375g
lys misopasta
- 90ml
soyasauce
- 70ml
æbleeddike
- 15g
sukker
- 225g
fermenterede citrusfrugter* eller
3 appelsiner
- 375ml
neutral olie
Aioli med sort hvidløg (ca. 2,8 dl) - 10g
sorte hvidløg
- 40g
æggeblommer
- 4tsk
eddike eller citronsaft
- 250ml
neutral olie
- 2tsk
sojasauce eller tamari
Umamistøv - 135g
sesamfrø
- 150g
hørfrø
- 15g
fint salt
Sprøde løgringe (ca. 200 g) - 250g
løg
- 150g
hvedemel
neutral olie til fritering
Samlet kartoffelmad- 250ml
misomayo (se ovenfor)
- 10stk
skiver rugbrød
- 1250g
kogte små kartofler
- 125ml
aioli med sort hvidløg (se ovenfor)
- 125ml
umami-støv (se ovenfor)
- 1stk
lille bakke karse
- 125g
sprøde løgringe (se ovenfor)