Pita med linsefalafler
Sådan gør du
Dagen før:
Udblød de tørrede linser i rigeligt koldt vand, ca. 10 timer på køl, gerne natten over.
På dagen:
Falafelfars
Tag 2,5 dl af de udblødte linser fra til senere.
Hak persille og koriander groft.
Hak løg og hvidløg groft.
Hak chilien fint.
Riv blomkålsstokken, eller hak den fint.
Hæld vandet fra resten af de udblødte linser.
Blend linser med hvidløg, persille, koriander og løg i en foodprocessor, til en grov masse. Spæd evt. til med lidt vand – det er en balancegang at lave fars – den må hverken være for tør eller for våd.
Vend revet blomkål, de hele linser, som er taget fra, samt spidskommen, karry, chili, salt og peber sammen.
Varm olie op i en stor gryde eller frituregryde.
Form linsefarsen til små kugler på størrelse med golfbolde, og flad dem lidt ud med håndfladen, så de er tykkest på midten.
Steg linsefalaflerne i den varme olie, til de er gyldne og sprøde, ca. 5 min.
Lad dem dryppe af på fedtsugende papir.
Tahindressing
Rør tahin med citronsaft og presset hvidløg.
Smag til med salt og peber, og fortynd eventuelt med lidt vand.
Fyld
Skær blomkålen i mundrette buketter, vend dem med lidt olie og steg dem gyldenbrune i ovnen, ca. 20 min.
Krydr med salt.
Skær agurken i tern, snit romainesalaten groft og snit kålen fint.
Anret grøntsagerne på et stort fad.
Serveringsforslag:
Servér lune pitabrød med falafler, grøntsagsfyld og tahindressing. Servér gerne fermenteret salsa eller hvidløgsdip til pitabrødene.
OBS: Linser behøver normalt ikke udblødning før kogning, selvom det forkorter kogetiden. I denne opskrift er det dog afgørende, at de udblødes.
Tip: Lav gerne linsefarsen en dag i forvejen, så sætter den sig og er lettere at forme.
Alternativ stegemetode:
Form falafelfarsen til lidt flade kugler på bageplader med bagepapir – brug fx en is-ske og tryk falaflerne lidt flade på pladen. Pensl falaflerne med olie og bag dem sprøde og gennembagte i ovnen ved 200°C ca. 15-20 min.
Variation: Prøv også mukimamefalafler, flækærtefalafler, markærtefalafler eller en alternativ linsefalafelfars.
Ingredienser til10portionerpotionportioner:
- Falafler
- 1000g
tørrede røde linser
- 75g
frisk persille
- 75g
frisk koriander
- 500g
løg
- 30g
hvidløg
- 250g
blomkål (stokken)
- 13g
stødt spidskommen
- 11g
karry
- 25g
frisk rød chili
salt og peber
neutral olie til stegning
Tahindressing- 375ml
tahin
- 125ml
citronsaft
- 5g
hvidløg
salt og peber
Fyld og tilbehør- 800g
blomkål (blomsten)
olivenolie
- 625g
agurk
- 600g
ramoinesalat
- 1000g
hvidkål, rødkål eller spidskål
- 10stk
store pitabrød eller fladbrød/wraps