Grønnere mad til børn i daginstitutioner
I denne opskriftssamling finder du 10 forskellige måltidstallerkener, der egner sig til børn i daginstitutioner.
Det giver rigtig god mening at begynde med den grønne mad med bælgfrugter allerede i daginstitutionerne. Børn er ofte mere madmodige og tør smage, når de ser deres kammerater spise gulerodspesto med pærer henne i børnehaven, end hvis forældrene serverer den slags derhjemme for første gang.
I dette projekt er der udviklet 10 måltidstallerkener, som hjælp og inspiration til madfaglige i daginstitutioner.
Læs mere om opskriftsamlingen:
Tallerken 1: Makrelsalat, spansk æggekage og pesto fra Persien
Her ser du komponenterne på tallerken 1. Nedenfor kan du læse, hvad de forskellige ting er og finde de relevante opskrifter.
- Fiske/kødpålæg: Makrel i cremet salat
- Grønt pålæg: Spansk æggekage med kartofler
- Oste/kødpålæg: Skiver af hjemmerøget kalkun
- Dip/spread/smørelse: Spinatdip fra Persien
- Rugbrød: Vores hjemmebagte rugbrød i skiver
- Gnavegrønt: Sprøde glaskål og revne gulerødder
Tallerken 2: Kyllingesalat, orange linsepaté og grov, sprød tzatziki
Her ser du komponenterne på tallerken 2. Nedenfor kan du læse, hvad de forskellige ting er og finde de relevante opskrifter.
- Fiske/kødpålæg: Cremet kyllingesalat med citron og forårsløg
- Grønt pålæg: Orange linsepaté med røget paprika
- Oste/kødpålæg: Slagter Hansen lammerullepølse med purløgsdrys
- Dip/spread/smørelse: Grov og sprød tzatziki
- Rugbrød: Vores hjemmebagte rugbrød i skiver
- Gnavegrønt: Mundrette gulerodsstave
Tallerken 3: Fiskedeller, spinatmuffins og dyppevenlig remodip
Her ser du komponenterne på tallerken 3. Nedenfor kan du læse, hvad de forskellige ting er og finde de relevante opskrifter.
- Fiske/kødpålæg: Fiskedeller med torsk og ærter
- Grønt pålæg: Saftige spinatmuffins
- Oste/kødpålæg: Økologisk spegepølse med valnødder
- Dip/spread/smørelse: Dyppevenlig remodip
- Rugbrød: Vores hjemmebagte rugbrød i skiver
- Gnavegrønt: Gnavevenlige skoleagurker
Tallerken 4: Sild i karrydressing, postej af bønner og avocado-dip
Her ser du komponenterne på tallerken 4. Nedenfor kan du læse, hvad de forskellige ting er og finde de relevante opskrifter.
- Fiske/kødpålæg: Sild der svømmer i karrydressing
- Grønt pålæg: Smørevenlig postej af bønner og soltørrede tomater
- Oste/kødpålæg: Halve æg med karse
- Dip/spread/smørelse: Blød og cremet avocado-dip
- Rugbrød: Vores hjemmebagte rugbrød i skiver
- Gnavegrønt: Farverige peberfrugt-snacks
Tallerken 5: Svampedeller, knoldsalat og gulerodspesto
Her ser du komponenterne på tallerken 5. Nedenfor kan du læse, hvad de forskellige ting er og finde de relevante opskrifter.
- Fiske/kødpålæg: Svampedeller fyldt med smag
- Grønt pålæg: Knoldsalat med æbler og hasselnødder
- Oste/kødpålæg: Bondemandens flæskesteg stegt med laurbær
- Dip/spread/smørelse: Gulerodspesto med pærer
- Rugbrød: Vores hjemmebagte rugbrød i skiver
- Gnavegrønt: Skøre, lilla blomkål
Tallerken 6: Pirogger, quinoa med lime og tomatrød hummus
Her ser du komponenterne på tallerken 6. Nedenfor kan du læse, hvad de forskellige ting er og finde de relevante opskrifter.
- Hovedret og brød: Spisevenlige pirogger med æg og fetaost
- Pasta/ris/kartofler: Quinoa med lime og rosiner
- Dip/spread/smørelse: Tomatrød hummus
- Gnavegrønt: Ærter i bælge og orange blomkålsbuketter
Tallerken 7: Pizzasnegle med kylling, pasta med pesto og æggesalat
Her ser du komponenterne på tallerken 7. Nedenfor kan du læse, hvad de forskellige ting er og finde de relevante opskrifter.
- Hovedret og brød: Pizzasnegle med kylling, tomat og ost
- Pasta/ris/kartofler: Pasta fra Italien med grøn pesto
- Dip/spread/smørelse: Cremet æggesalat med kartofler og mild karry
- Gnavegrønt: Sprøde broccolibuketter og gulerødder med ingefær
Tallerken 8: Hjemmebagt tærte, rissalat og spansk mojo
Her ser du komponenterne på tallerken 8. Nedenfor kan du læse, hvad de forskellige ting er og finde de relevante opskrifter.
- Hovedret og brød: Hjemmebagt tærte med græskar og græskarkerner
- Pasta/ris/kartofler: Rissalat med grønne squash
- Dip/spread/smørelse: Spansk mojo: Rød peberfrugtedip med linser
- Gnavegrønt: Gnavevenlige agurker og majshjul
Tallerken 9: Majsdeller, nye kartofler og ærte-mynte-dip
Her ser du komponenterne på tallerken 9. Nedenfor kan du læse, hvad de forskellige ting er og finde de relevante opskrifter.
- Hovedret og brød: Majsdeller med krydderurter, hertil foccacia med rosmarin
- Pasta/ris/kartofler: Nye kartofler fra sydfyn med løvstikke og rapsolie
- Dip/spread/smørelse: Grøn og dyppevenlig dip med ærter og mynte
- Gnavegrønt: Snackvenlige gulerødder og peberfrugt i stave
Tallerken 10: Falafler, blå kartofler og cremet raita
Her ser du komponenterne på tallerken 10. Nedenfor kan du læse, hvad de forskellige ting er og finde de relevante opskrifter.
- Hovedret og brød: Grønne falafler i hjemmelavet pitabrød
- Pasta/ris/kartofler: Skøre, blå kartofler med olivenolie
- Dip/spread/smørelse: Cremet raita med agurk
- Gnavegrønt: Snacktomater i forskellige farver og spidskålssalat