Grønnere mad til børn i daginstitutioner

I denne opskriftssamling finder du 10 forskellige måltidstallerkener, der egner sig til børn i daginstitutioner.

Det giver rigtig god mening at begynde med den grønne mad med bælgfrugter allerede i daginstitutionerne. Børn er ofte mere madmodige og tør smage, når de ser deres kammerater spise gulerodspesto med pærer henne i børnehaven, end hvis forældrene serverer den slags derhjemme for første gang.

I dette projekt er der udviklet 10 måltidstallerkener, som hjælp og inspiration til madfaglige i daginstitutioner.

Læs mere om opskriftsamlingen:

Daginstitutioner har en helt særlig mulighed for at give fremtidens borgere smag for og erfaring med veltillavet, velsmagende grøn mad allerede fra barnsben. Chancen for, at den grønne mad bliver en helt naturlig del af deres madvalg også senere i livet, er god.

Samtidig kan børnene her og nu begynde at efterspørge den lækre, grønne mad derhjemme, og på den måde være med til at skubbe forældrene i en grønnere retning.

Læs mere om, hvordan gode rammer for måltidet understøttes i daginstitutioner

Nedenfor finder du 10 tallerkener – eller hovedmåltider – til børn i daginstitutioner. Enkelte af opskrifterne er ikke vegetariske, men alle indeholder mange forskellige grøntsager og bælgfrugter. Du kan vælge en tallerken ad gangen og se opskrifterne, der hører til.

Opskrifterne er alle til 10 portioner, men kan ganges op. De kan også alle printes her fra siden.

De første 5 tallerkener består af pålæg, brød og tilbehør, mens de sidste 5 tallerkener består af en hovedret med tilbehør.

Anbefalingerne og principperne for mad til børn i daginstitutioner er fastlagt af Fødevarestyrelsen. De er for nyligt udkommet med et meget flot inspirations- og vejledningsmateriale, der kan hjælpe køkkenfaglige i daginstitutioner med at tilrettelægge en sund, klimavenlig og varieret ugemenu for børnene.

Du kan se Fødevarestyrelsens vejledningsmateriale her

Fødevarestyrelsen har også udgivet et flot og omfattende inspirationsmateriale til, hvordan I kommer i gang med den grønne mad i dit køkken. Se materialet her.

Landbrug & Fødevarer står bag siden Ernæringsfokus. Her findes mange gode udgivelser om alt fra gode kostvaner, særlig ernæring til syge og ældre samt god ernæring til børn og unge.

Her kan du finde publikationerne om børn og unges ernæring

Rådet for sund mad har under initiativet GENERATION SUND samlet en oversigt, hvor du kan læse meget mere om forskellige initiativer, projekter, kompetenceudviklingsforløb osv i forhold til børn, mad og måltider.

Besøg siden med oversigten her

Tallerken 1: Makrelsalat, spansk æggekage og pesto fra Persien

Her ser du komponenterne på tallerken 1. Nedenfor kan du læse, hvad de forskellige ting er og finde de relevante opskrifter.

  • Fiske/kødpålæg: Makrel i cremet salat
  • Grønt pålæg: Spansk æggekage med kartofler
  • Oste/kødpålæg: Skiver af hjemmerøget kalkun
  • Dip/spread/smørelse: Spinatdip fra Persien
  • Rugbrød: Vores hjemmebagte rugbrød i skiver
  • Gnavegrønt: Sprøde glaskål og revne gulerødder
  • MAKREL I CREMET SALAT

  • PERSISK DIP – MÂSTE BOORANI

  • SPANSK ÆGGEKAGE MED KARTOFFEL

Foto: Kolorit Media

Tallerken 2: Kyllingesalat, orange linsepaté og grov, sprød tzatziki

Her ser du komponenterne på tallerken 2. Nedenfor kan du læse, hvad de forskellige ting er og finde de relevante opskrifter.

  • Fiske/kødpålæg: Cremet kyllingesalat med citron og forårsløg
  • Grønt pålæg: Orange linsepaté med røget paprika
  • Oste/kødpålæg: Slagter Hansen lammerullepølse med purløgsdrys
  • Dip/spread/smørelse: Grov og sprød tzatziki
  • Rugbrød: Vores hjemmebagte rugbrød i skiver
  • Gnavegrønt: Mundrette gulerodsstave
  • CREMET KYLLINGESALAT MED CITRON OG FORÅRSLØG

  • GROV OG SPRØD TZATZIKI

  • ORANGE LINSEPATÉ MED RØGET PAPRIKA

tallerken 2

Foto: Kolorit Media

Tallerken 3: Fiskedeller, spinatmuffins og dyppevenlig remodip

Her ser du komponenterne på tallerken 3. Nedenfor kan du læse, hvad de forskellige ting er og finde de relevante opskrifter.

  • Fiske/kødpålæg: Fiskedeller med torsk og ærter
  • Grønt pålæg: Saftige spinatmuffins
  • Oste/kødpålæg: Økologisk spegepølse med valnødder
  • Dip/spread/smørelse: Dyppevenlig remodip
  • Rugbrød: Vores hjemmebagte rugbrød i skiver
  • Gnavegrønt: Gnavevenlige skoleagurker
  • DYPPEVENLIG REMODIP

  • FISKEFRIKADELLER MED TORSK OG INGRIDÆRTER

  • SAFTIGE SPINAT-MUFFINS

tallerken 3

Foto: Kolorit Media

Tallerken 4: Sild i karrydressing, postej af bønner og avocado-dip

Her ser du komponenterne på tallerken 4. Nedenfor kan du læse, hvad de forskellige ting er og finde de relevante opskrifter.

  • Fiske/kødpålæg: Sild der svømmer i karrydressing
  • Grønt pålæg: Smørevenlig postej af bønner og soltørrede tomater
  • Oste/kødpålæg: Halve æg med karse
  • Dip/spread/smørelse: Blød og cremet avocado-dip
  • Rugbrød: Vores hjemmebagte rugbrød i skiver
  • Gnavegrønt: Farverige peberfrugt-snacks
  • BLØD OG CREMET AVOCADODIP

  • SILD, DER SVØMMER I KARRYDRESSING

  • SMØREVENLIG POSTEJ AF BØNNER OG SOLTØRREDE TOMATER

tallerken 4

Foto: Kolorit Media

Tallerken 5: Svampedeller, knoldsalat og gulerodspesto

Her ser du komponenterne på tallerken 5. Nedenfor kan du læse, hvad de forskellige ting er og finde de relevante opskrifter.

  • Fiske/kødpålæg: Svampedeller fyldt med smag
  • Grønt pålæg: Knoldsalat med æbler og hasselnødder
  • Oste/kødpålæg: Bondemandens flæskesteg stegt med laurbær
  • Dip/spread/smørelse: Gulerodspesto med pærer
  • Rugbrød: Vores hjemmebagte rugbrød i skiver
  • Gnavegrønt: Skøre, lilla blomkål
  • GULERODSPESTO MED PÆRER

  • KNOLDSALAT MED ÆBLER OG HASSELNØDDER

  • SVAMPEDELLER FULDE AF SMAG

tallerken 5

Foto: Kolorit Media

Tallerken 6: Pirogger, quinoa med lime og tomatrød hummus

Her ser du komponenterne på tallerken 6. Nedenfor kan du læse, hvad de forskellige ting er og finde de relevante opskrifter.

  • Hovedret og brød: Spisevenlige pirogger med æg og fetaost
  • Pasta/ris/kartofler: Quinoa med lime og rosiner
  • Dip/spread/smørelse: Tomatrød hummus
  • Gnavegrønt: Ærter i bælge og orange blomkålsbuketter
  • QUINOA MED LIME OG ROSINER

  • SPISEVENLIGE PIROGGER MED ÆG OG FETAOST

  • TOMATRØD HUMMUS

tallerken 6

Foto: Kolorit Media

Tallerken 7: Pizzasnegle med kylling, pasta med pesto og æggesalat

Her ser du komponenterne på tallerken 7. Nedenfor kan du læse, hvad de forskellige ting er og finde de relevante opskrifter.

  • Hovedret og brød: Pizzasnegle med kylling, tomat og ost
  • Pasta/ris/kartofler: Pasta fra Italien med grøn pesto
  • Dip/spread/smørelse: Cremet æggesalat med kartofler og mild karry
  • Gnavegrønt: Sprøde broccolibuketter og gulerødder med ingefær
  • CREMET ÆGGESALAT MED KARTOFLER OG MILD KARRY

  • PASTA FRA ITALIEN MED GRØN PESTO

  • PIZZASNEGLE MED KYLLING, TOMAT OG OST

tallerken 7

Foto: Kolorit Media

Tallerken 8: Hjemmebagt tærte, rissalat og spansk mojo

Her ser du komponenterne på tallerken 8. Nedenfor kan du læse, hvad de forskellige ting er og finde de relevante opskrifter.

  • Hovedret og brød: Hjemmebagt tærte med græskar og græskarkerner
  • Pasta/ris/kartofler: Rissalat med grønne squash
  • Dip/spread/smørelse: Spansk mojo: Rød peberfrugtedip med linser
  • Gnavegrønt: Gnavevenlige agurker og majshjul
  • HJEMMEBAGT TÆRTE MED GRÆSKAR OG GRÆSKARKERNER

  • RISSALAT MED GRØNNE SQUASH

  • SPANSK MOJO: RØD PEBERFRUGTDIP MED LINSER

tallerken 8

Foto: Kolorit Media

Tallerken 9: Majsdeller, nye kartofler og ærte-mynte-dip

Her ser du komponenterne på tallerken 9. Nedenfor kan du læse, hvad de forskellige ting er og finde de relevante opskrifter.

  • Hovedret og brød: Majsdeller med krydderurter, hertil foccacia med rosmarin
  • Pasta/ris/kartofler: Nye kartofler fra sydfyn med løvstikke og rapsolie
  • Dip/spread/smørelse: Grøn og dyppevenlig dip med ærter og mynte
  • Gnavegrønt: Snackvenlige gulerødder og peberfrugt i stave
  • FOCCACIA MADBRØD

  • GRØN OG DYPPEVENLIG DIP AF ÆRTER OG MYNTE

  • MAJSDELLER MED HAVREGRYN OG KRYDDERURTER

  • NYE KARTOFLER FRA SYDFYN MED LØVSTIKKE OG RAPSOLIE

tallerken 9

Foto: Kolorit Media

Tallerken 10: Falafler, blå kartofler og cremet raita

Her ser du komponenterne på tallerken 10. Nedenfor kan du læse, hvad de forskellige ting er og finde de relevante opskrifter.

  • Hovedret og brød: Grønne falafler i hjemmelavet pitabrød
  • Pasta/ris/kartofler: Skøre, blå kartofler med olivenolie
  • Dip/spread/smørelse: Cremet raita med agurk
  • Gnavegrønt: Snacktomater i forskellige farver og spidskålssalat
  • CREMET RAITA MED AGURK

  • GRØNNE FALAFLER I HJEMMELAVET PITABRØD

  • SKØRE BLÅ KARTOFLER MED OLIVENOLIE

flot anrettet tallerken

Foto: Kolorit Media