Velsmagstrekanten

Velsmagstrekanten får din faglighed i top

Velsmagstrekanten er et redskab, du kan bruge, når du arbejder med mad og smag. Hver side af trekanten repræsenterer et vigtigt aspekt af din faglighed.

Velsmagstrekantens tre sider er:

  1. Råvarernes egenskaber
  2. Sensorik
  3. Metodikker

Alle tre sider i trekanten skal være til stede i din faglighed, for at velsmagen og smagsoplevelsen af din mad er i top.

1. Råvarenes egenskaber

For at kunne arbejde ordentligt med råvarene og få det bedste ud af dem, er det vigtigt, at du har viden om råvarerne og kender dem. Hvilke muligheder rummer de i forhold til deres konsistens, smage, aromaer og styrker?

2. Sensorik

Sensorik handler om dine smagskompetencer i form af dine smagsløg og dine evner til at sanse maden og dens aromaer.

Under sensorik hører også den smagsretning eller det sigtepunkt, som du sætter for din mad. Det bestemmer, hvordan din mad kommer til at smage. Oftest er et personligt udtryk mere interessant, end når for mange omkring gryden skal bestemme. Et personligt udtryk kan sagtens opdyrkes i store køkkener gennem kulinariske superbrugere, der sætter smageretningen og kan formidle hvorfor.

3. Metodikker

For at du kan få den optimale konsistens og smag i din mad, er det vigtigt, at du har styr på madkunstens forskellige tilberedningsmetodikker. Når du har styr på metodikkerne, giver det dig også mulighed for at reflektere over smagen i din mad og bruge al det, du opøver gennem metodikkerne til mere velsmag på tallerkenen.