Grønne opskrifter til højskoler og frie fagskoler

Gå i køkkenet med Aarstiderne, KøkkenKultur og Plantebaseret Videncenters opskriftunivers, der er udviklet for at give køkkener på højskoler og frie fagskoler inspiration til at lave flere grønne retter. Opskrifterne kan anvendes af alle, der arbejder med madproduktion til unge.

Opskriftsuniverset er udviklet i forbindelse med projektet: Økologisk, plantebaseret mad på højskoler og frie fagskoler, som er støttet af Fonden for Økologisk Landbrug.

Et grønnere køkken

Plantebaseret mad og økologi går hånd i hånd, når det kommer til at forbedre den danske biodiversitet, beskytte vores grundvand, mindske klimaforandringerne og øge folkesundheden. Ved at spise mere mad fra planternes verden og leve op til de officielle klima-kostråd, kan vi skabe en madkultur, som er både er sundere og bedre for vores klode.

Når I som køkken vælger at gå i en grønnere retning, er det vigtigt, at I får alle med i bevægelsen. Konkret betyder det, at det er en god idé, at I lytter og involverer alle parter, især de unge, i processen. Samtidig skal I fortsætte med at justere og arbejde på at øge den økologiske planteandel i køkkenet. Ved at involvere alle, kan alle blive en del af bevægelsen og I vil undgå at møde nævneværdig modstand.

Ved at skære ned på forbruget af kød og op for grøntsager og bælgfrugter kan der komme budget til at købe flere økologiske råvarer, få flere hænder til at håndtere grøntsagerne, eller tage på kurser med sine kollegaer og få ny inspiration i det grønne køkken.

Vi har valgt at inddele året i tre sæsoner: forår, sensommer-efterår og vinter, som for mange afgrøder i virkeligheden har et gevaldigt overlap. Sæsonerne er udvalgt, så det er nemt at finde ud af, hvilke grøntsager og frugter I bør anvende i de grønne retter for at skabe autentiske og smagfulde måltider. Opskrifterne er inspireret af de verdens køkkener, som har mange plantebaserede retter, hvor der anvendes bælgfrugter, og hvor nordiske grøntsager i sæson nemt kan spille ind.

Rigtig god fornøjelse med at øge andelen af planter i jeres køkken 🌿
_____________________________________________________________________________________

Mere viden og mulighed for køkkenworkshops

Aarstiderne har bidraget med grønne opskrifter fra deres inspirerende kogebøger, kendskab til sæson og planterig mad, og deres erfaringer fra andre skoleprojekter. Aarstiderne, Søren Ejlersen kontaktes her: se@aarstiderne.com. Søren Ejlersen har også udviklet konceptet ØJN skolemad, som der leverer en nøglefærdig løsning med fokus på inspirerende grøn, sund og velsmagende mad. Læs mere på www.Ojn.dk

KøkkenKultur har bidraget med test af opskrifter i storskala. Uffe Truelsen, der er stifter af KøkkenKultur, er kok og formidler på vores 8 workshops for højskoler og frie fagskoler med fokus på mere smag – mindre kød – bedre økonomi. Uffe kan kontaktes her: uffe@koekkenkultur.dk, eller find mere information på koekkenkultur.dk

Plantebaseret Videnscenter har opsat og udbredt opskrifthæftet, og står for det administrative i projektet. Hvis I ønsker mere viden og/eller at deltage i vores workshops i efteråret 2023, kontakt: marie.luja.rasmussen@vegetarisk.dk.

Læs mere om plantebaseret videnscenter på www.plantebaseretvidenscenter.dk, eller følg os på LinkedIn og YouTube.