Vinter
Forslag til vintermad
Udvalgte råvarer: Stivelsesholdige fødevarer som fuldkornspasta/korn/ris/kikærter, rå eller fermenterede grøntsager, smør, parmesanost, bitre salater
Alle stivelsesretter, herunder pasta også med fuldkorn, bulgur, kikærter, korn og ris (også de grove), kan bruges til at lave enkle, velsmagende retter.
- Kog pasta i velsaltet vand.
- Vend pastaen med brunet smør og salvie.
- Bland rå eller fermenterede grøntsager i.
- Drys med ost evt. blandet med crumble.
Eksperimenter selv med ris a la ris pilaf, som er god til alle mulige grøntsager herunder rester. Korn-otto er en anden salat af samme type, som mætter, og som kan rumme grøntsager, kød og fisk.
Hvordan opfylder retten kriterierne for velsmagende mad?
Smagselement | Hvor optræder det i retten? |
---|---|
Umami – basal og synergisk | Smør, parmasan – retten kan tilføjes mere kød eller fisk |
Salt | Salt i kogevandet, salt i parmasanen |
Sødt | Der er sødme i alle former for stivelse – som regel skal der ikke tilsættes mere sødme til retten |
Bittert | Krydderurter, eller bitre salater som fx raddiccio, julesalat, rucola |
Surt | Smag til med citron, lime eller eddike |
Fedme | Parmasan og smør |
Stærk | Peber eller chili |
Konsistens | Det bløde fra pasta eller andre stivelsesprodukter, sprødhed fra salat, fermenteret kål, grønkål og andre vintergrøntsager |
Swipe for at se hele tabellen