Vinter

Forslag til vintermad

Udvalgte råvarer: Stivelsesholdige fødevarer som fuldkornspasta/korn/ris/kikærter, rå eller fermenterede grøntsager, smør, parmesanost, bitre salater

Alle stivelsesretter, herunder pasta også med fuldkorn, bulgur, kikærter, korn og ris (også de grove), kan bruges til at lave enkle, velsmagende retter.

  • Kog pasta i velsaltet vand.
  • Vend pastaen med brunet smør og salvie.
  • Bland rå eller fermenterede grøntsager i.
  • Drys med ost evt. blandet med crumble.

Eksperimenter selv med ris a la ris pilaf, som er god til alle mulige grøntsager herunder rester. Korn-otto er en anden salat af samme type, som mætter, og som kan rumme grøntsager, kød og fisk.

Hvordan opfylder retten kriterierne for velsmagende mad?

Smagselement Hvor optræder det i retten?
Umami – basal og synergisk Smør, parmasan – retten kan tilføjes mere kød eller fisk
Salt Salt i kogevandet, salt i parmasanen
Sødt Der er sødme i alle former for stivelse – som regel skal der ikke tilsættes mere sødme til retten
Bittert Krydderurter, eller bitre salater som fx raddiccio, julesalat, rucola
Surt Smag til med citron, lime eller eddike
Fedme Parmasan og smør
Stærk Peber eller chili
Konsistens Det bløde fra pasta eller andre stivelsesprodukter, sprødhed fra salat, fermenteret kål, grønkål og andre vintergrøntsager

Swipe for at se hele tabellen