Efterår

Forslag til efterårsmad

Udvalgte råvarer: Rødbede, ansjoser, krydderurter, ingefær, citron, fløde

I efteråret er rodfrugter billige. Her er et bud på en enkel rødbederet, som også indeholder det hele. Alle rodfrugter kan laves som enkeltretter, også kålrabi.

  • Rødbederne bages eller koges, eller du kan gøre begge dele og blande små tern af rå rødbede i salaten tilsidst for at opnå så stor konsistensvariation som muligt.
  • Lav en dressing af blendede ansjoser (i passende mængder) og smag til med salt, eddike/citron/lime.
  • Det stærke kan enten være af traditionel art som peber, i nordisk mad peberrod/ramsløg eller du kan gå i en indisk/asiatisk retning med chili/ingefær – for ikke at tale om egentlige krydderiblandinger som fx Louisianakøkkenets cajun krydderiblanding eller Kinesisk five spice. Tilsæt en klat fløde på toppen, som du evt har blandet lidt peberrod eller andet i.
  • Drysset fra en krydderurt kan være pakket for sig, så de spisende senere kan drysse det på selv eller det kan være iblandet fx en crumble. Her er for bitterhedens skyld tænkt i rugbrødsdrys, men du kan også sagtens bruge andre rasplignende produkter.

Mangler retten kød eller fisk, kan der med fordel gives gris og okse eller makrel til, som også booster umamismagen yderligere.

Hvordan opfylder retten kriterierne for velsmagende mad?

Smagselement Hvor optræder det i retten?
Umami – basal og synergisk Ansjos. Kylling, makrel, okse – eller grisekød vil give en god  synergieffekt
Salt Ansjos, salt
Sødt Bagte eller kogte rødbeder som store tern
Bittert Krydderurter eller rugbrødsdrys
Surt Eddike, citron eller lime
Fedme En klat fløde
Stærk Peber, chili, ingefær, hvidløg
Konsistens Rå tern af rødbede i små tern og tilberedte rødbeder, knas fra drys, og cremethed fra fløde
Swipe for at se hele tabellen