Sommer
Forslag til sommermad
Udvalgte råvarer: Kartofler, æg, krydderurter, ribs
- Kog små, nye kartofler i rigeligt saltvand.
- Knus kartoflerne let, drys salt på og anret dem med brunet smør og pocherede eller spejlede æg, knust (rosen) peber, og en hakket krydderurt på toppen.
I denne ret kan køkkenet lade det syrlige element mangle i retten, som de spisende så selv kan tilsætte, fx med en god balsamico. Alternativt kan du servere en gremolata særskilt, iblandet masser af citronskal. Gremolata er dog ofte for tidskrævende for store køkkener. Råsyltede ribs er et godt alternativ.
I nogle store køkkener må der ikke serveres rå æggeblommer fra upasteuriserede æg. Retten kan alternativt serveres med en æggestand a la røræg lavet på pasteuriserede æg, eller man kan slet og ret helt undgå æg og give en masse reven ost henover kartoflerne.
Hvordan opfylder retten kriterierne for velsmagende mad?
Smagselement | Hvor optræder det i denne ret? |
---|---|
Umami – basal og synergisk | Kartofler og brunet smør. Tilsæt evt. solmodne tomater, da de vil give synergieffekt til kartoflerne |
Salt | I kogevandet, samt som drys på de knuste kartofler |
Sødt | Kartofler |
Bittert | Peber, Krydderurter |
Surt | Gremolata med citronskal/råsyltede ribs |
Fedme | Smør og æggeblomme/æggestand eller ost |
Stærk | (Rosen)peber |
Konsistens | Aldente kogte kartofler, ikke sprøde og ikke udkogte, med et blødt og cremet kogt æg. |
Swipe for at se hele tabellen