Konsistens
Følesansen bruger du også til at smage med
Konsistens har med følelsen af maden i munden at gøre. Konsistensen, som du registrerer med din følesans, spiller også en rolle i forhold til din oplevelse af mad.
Den rette konsistens er altafgørende for smagsoplevelsen
Selvom saftevand og sodavand kemisk set er ens, er din drikkeoplevelse meget forskellig. Boblerne i sodavand giver et spil i munden, så smagen føles levende.
En vellykket citronfromage er på en gang luftig som en sky og cremet. Dine smagsløg og mave jubler. Hvis du kommer til at putte for meget husblas i fromagen, bliver det en sej og gumpetung omgang. For lidt husblas giver omvendt en flydende fromage, som heller ikke er så spændende.
Det meste mad har en helt særlig konsistens, når både bløde elementer og sprøde rammer hinanden. Man skal have noget at arbejde med i munden. Har maden en forkert konsistens, ødelægger det smagsoplevelsen. Tænk bare på bløde pomfritter, blødt knækbrød, sej bøf, tør kylling osv.
Temperatur har også betydning for smagsoplevelsen
Temperatur i maden registrerer du også med følesansen. Og din oplevelse af smag følges ad med temperaturen. Fx smager en kold ost ikke af noget. Den skal tages ud en times tid i forvejen. Omvendt er en varm øl heller ikke så spændende.
Stærk og sammentrækkende
Stærke ingredienser som chili, sennep, peberrod mv. er hverken en grundsmag eller en aroma. Deres bidrag til maden er en oplevelse af smerte i mundhulden, som du kan vende dig til at holde af.
Astringens, den sammentrækkende fornemmelse som nogle ingredienser afstedkommer i munden, er også en sanseoplevelse. Fornemmelsen kender du nok fra umodne bananer og te.