Sødt

Det søde i maden

Sødme giver fyldighed i munden og runder syrlige og bitre råvarer/smage af.

Mange slags sukker

Søde ingredienser findes der mange af. Sukker er den helt indlysende. Men sukker er ikke bare sukker. Der findes roesukker (melis), lys og mørk rørsukker og muscovado, palmesukker og sirup.

Forskellen på melis og muscovado (bruges blandt andet til farinsukker) er, at melis er raffineret. Det betyder, at alle affaldsstofferne er sigtet fra. Derfor har melis en ren sød smag. I den mørke muscovado sukker er alle ”affaldstoffer” med, hvilket giver sukkeret toner af lakrids og tobak, men også en vis bitterhed i smagen.

Sukker udvindes også fra palmer, hvilket giver en frugtig og let karamelagtig smag og fra ahorntræet, som giver søde, syrlige og lette gærede toner.

Honning, frugtsukker og andre søde ingredienser

Udover sukker kan du tilfører sødt til din mad med honning. Honning er meget sødere end melis og har den egenskab at have smag efter, hvor bierne har kysset blomsterne – fx lyng eller timian.

Du kan også selv lave søde sager med smag, fx gele, saft, juice, marmelade eller sirupper, hvor du koger skaller og kernehuse fra frugter ind til en tyk sirup i en vand/sukker evt. vinlage.

Det søde findes også i sød, moden frugt som fx jordbær, abrikoser, ferskener, æbler, pærer, bananer, ananas, blommer, nektariner og i søde grøntsager som røde peberfrugter, græskar, søde kartofler, majs, ærter, jordskokker, rodfrugter, løg, gulerødder – men også i hvid chokolade.