Grundsmagene
De fem grundsmage
Grundsmagene er de smage, vi kan smage med tungen alene.
Tungens smagsløg (receptorer) bliver aktiveret af en eller anden smag og sender et signal til hjernen om, at nu er der noget på færde. Signalet kan måles af kemikere.
De fem grundsmage er:
De fem grundsmage er vigtige byggesten i køkkenet. En fuldendt sammensætning af retter indeholder alle disse fem i passende mængder. Hvis en ret eller et måltid indeholder alle grundsmagene, vil alle dine smagsløg blive aktiveret, når du spiser. Et måltid som aktiverer alle dine smagsløg, giver dig en behagelig, tilfreds mæthedsfølelse.
Grundsmagene kan smages i hele munden
Tidligere mente man, at grundsmagene kunne smages forskellige steder på tungen. Man mente, at det sure kunne smages på siderne, det søde og salte foran, det bitre langt bagude og umami over det hele. Men måles det ved kontrollerede forsøg, viser det sig, at alle områder af tungen er følsomme over for alle slags grundsmage, i større eller mindre grad.
Flere end fem grundsmage?
Det diskuteres blandt forskere, i hvilken grad smagsløgene evner at række længere end til at skelne disse fem smage. Listen over grundsmage er faktisk længere, mener nogle forskere. Men de fem nævnte grundsmage er tilstrækkelige at arbejde med i køkkenet. Vores øvrige smagsoplevelser er aromatiske, dvs. vi bruger både tungen og næsen.
Én grundsmag kommer sjældent alene
De fem grundsmage findes kun sjældent i helt ren form, som fx salt og sukker. De fleste råvarer har dog ofte dominerende elementer af én grundsmag, fx et æble, som enten kan være syrligt eller sødt.
Grundsmagenes funktion i maden
Grundsmag | Funktion |
---|---|
Sødt |
|
Salt |
|
Surt |
|
Bittert |
|
Umami |
|
Det stærke
(ikke en grundsmag) |
|