Få mere ud af kødet

Kød er dyrt. Kødproduktion er ressourcekrævende og belaster klimaet. Kødspisning er synd for dyrene.

Der er mange grunde til, at flere og flere ønsker at skrue ned for kødforbruget og op for metoder til at få kødet til at strække lidt længere.

Brug fersk kød

Fersk kød der bliver tilberedt smager af mere end tilberedt kød fra frost. Når mad smager af mere, tilfredsstiller det hurtigere ganen og derfor behøvøer du ikke spise så store mængder.

Forstærk umamismagen med andet end kød

Umamismagen er den fyldige, mættende “kød”smag i mad. Umami findes dog ikke kun i kød.

Ved at tilberede eller servere kødet sammen med andre umamiholdige råvarer, som fx asparges, svampe, ansjos og gærede/fermenterede råvarer, kan du opnå en synergieffekt, som yderligere forstærker kødets umamismag. Så kan du nøjes med at servere mindre stykker kød.

Stræk kødet ved at tilsætte grønt til farsretter og hakkebøffer

LTLT – lave temperaturer, lang tilberedningstid

I madproduktion vil der altid være et vist svind. Eftersom magert kød er dyrt, er det ekstra ærgerligt med et stort svind her. Derfor er det en god idé at kigge på, hvor meget tid og ved hvilken temperatur, du tilbereder dit magre kød.

Tid og temperatur har nemlig direkte indflydelse på tilberedningssvindet. Du kan især få mere ud af dine magre okse- eller svinekødsstege ved at tilberede dem i længere tid ved lavere temperaturer.

Ved tilberedninger under 100 grader, hvor temperaturen holdes konstant i flere timer, får du en mere ensartet stegning og mindre svind. Tid og temperatur skal selvfølgelig tilpasses udskæringen, men generelt får du mere mørhed, saftighed og mindre kødsvind ved LTLT.

Tilberedningssvind er først og fremmest afhængig af centrumtemperaturen. Jo højere centrumtemperatur, desto højere svind.

Forskellige stegetemperaturer

Lavtemperaturstegning: op til 100 grader

Langtidsstegning: 130–150 grader

Traditionel stegning: 150 grader og derover