Okse- og kalvekød

Okse – og kalvekøds betydning for danskerne

Okse- og kalvekød har en stor kulturel betydning for mange danskere, ikke kun de ældre. Det er ofte retter med oksekød, der er blandt danskernes favoritter, og hakket oksekød var det mest solgte kød i 2021. Særligt børn har mange livretter med oksekød, som fx burger og spaghetti med kødsauce.

For mange danskere er de gode udskæringer af oksekød også det, man serverer, når det skal være rigtig fint og festligt. En god bøf eller steg hører til den traditionelle suppe, steg og is menu, som mange stadig forbinder med traditionelle fester.

Læs mere om okse- og kalvekød på gode råvarers hjemmeside og på ernæringsfokus’ hjemmeside

Produktionen af okse- og kalvekød i Danmark

Køer i en stald
Foto udlånt af Landbrug & Fødevarer

I 2020 var kvægbestanden i Danmark på ca. 1,5 million dyr, hvoraf ca. 500.000 af dem blev slagtet i løbet af året. Alderen på dyret ved slagtning har betydning for, hvad kødet kaldes:

Kalvekød (op til 10 måneder gamle dyr)

Ungkvægkød (10 til 24 måneder gamle dyr)

Oksekød (over 24 måneder gamle)

Derudover skelnes der mellem kødkvæg og malkekvæg. Kødkvæg opdrættes kun med det formål at skulle slagtes, mens malkekvæg først og fremmest bruges til at producere mælk. Når malkekoen ikke længere producerer mælk, bliver den dog også slagtet og ender ofte som hakkekød.