Grisekød og klima

Bagskank
Foto udlånt af Landbrug & Fødevarer

Grisekøds klimaaftryk

Grisekød er sammen med fjerkræ en af de kødtyper, der belaster klimaet mindst. Nogle opgørelser viser, at grisekød udleder rundt regnet 10 gange mindre CO2 end oksekød målt pr. kilo kød. Derfor er grisekød et godt klimavalg, hvis der skal kød på menuen.

Læs mere om grisekøds klimabelastning her.

Her kan du se forskellige kødtypers klimaaftryk.

Tiltag for bæredygtighed

Grisekødsproduktionen er stor og vigtig for Danmarks økonomi. Det bunder blandt andet i, at landmændene gennem tiden er fulgt med udviklingen i forhold til at iværksætte klimaeffektive indsatser og imødekomme både nationale og internationale forbrugeres ønsker.

Flere og flere forbrugere foretrækker, at deres fødevarer produceres på bæredygtig vis, der tager hensyn til både dyr, natur og mennesker. Også derfor er der vedvarende fokus på at optimere produktionen i en mere bæredygtig retning.

Her kan du læse om, hvad landmændene gør for at få en mere bæredygtig produktion.

Ønsker du og dit køkken at støtte den bæredygtige udvikling, kan du som forbruger eller storkøkken gå efter de økologisk producerede grise. Den økologiske produktion tager i højere grad hensyn til både dyr og natur. Det er stadig kun en lille procentdel af de danske grise, der er økologiske. Men eftersom danskerne er verdensmestre i at købe økologi og mange storkøkkener arbejder på at få det økologiske spisemærke, går udviklingen i retning af flere økologiske producenter. 

Her kan du læse om, hvordan økologiske grise er produceret.

Læs mere om dyrevelfærd og dyrevelfærdsmærker her.

Lidt men godt

Selvom grisekød belaster klimaet mindre end oksekød, er det stadig kød. Og kød belaster klimaet mere end de fleste vegetabilske fødevarer. Til sammenligning udleder grisekød rundt regnet ca. 3 gange så meget CO2 som kidneybønner og 10 gange så meget som gulerødder pr. kilo fødevare. Men grisekød kan jo også noget helt andet end gulerødder og kidneybønner. Grisekød tilføjer maden den velkendte og værdsatte umamismag og kød-tekstur samt letoptageligt protein, B-vitaminer, zink og selen. Derfor egner retter med grisekød sig godt til mange målgrupper. Især ældre, småtspisende, syge og børn, der har et udpræget behov for lettilgængeligt protein, har gavn af at spise kød.

Samtidig er vi også nødt til at tage hensyn til klimaet og kloden omkring os. Derfor er det vigtigt at vælge kvalitetskød og spise lidt men godt, fremfor store mængder. Kødet kan være prikken over i’et i måltidet, frem for det selvskrevne omdrejningspunkt.

Den genkendelige smag af grisekød kan også hjælpe mindre kendte – og mindre klimabelastende – råvarer som fx bælgfrugter på vej, hvis de begge indgår i samme ret. Det kan fx være en måde at introducere bælgfrugter på over for børn – at putte linser i frikadellerne.

Undgå at kødet ender som madspild

Fordi produktionen af kødet udleder så forholdsvis store mængder CO2, er det også den råvaregruppe, det er vigtigst, ikke ender som madspild. For så vil udledningen jo være til ingen verdens nytte. Så sørg altid for at bruge alt det kød, I køber og brug eventuelle rester i nye retter. Selvfølgelig med øje for fødevaresikkerhed. I kan også vælge utraditionelle udskæringer og på den måde være med til at bruge hele grisen.

Læs mere om madspild i forhold til kødforbrug