Få mere ud af kødet
Der er mange grunde til, at flere og flere ønsker at skrue ned for kødforbruget og op for metoder til at få kødet til at strække lidt længere. Det kan være økonomiske, etiske eller klimamæssige hensyn, der er på spil.
Brug fersk kød
Fersk kød der bliver tilberedt smager af mere end tilberedt kød fra frost. Når mad smager af mere, tilfredsstiller det hurtigere ganen og derfor behøvøer du ikke spise så store mængder.
Forstærk umamismagen med andet end kød
Umamismagen er den fyldige, mættende “kød”smag i mad. Umami findes dog ikke kun i kød.
Ved at tilberede eller servere kødet sammen med andre umamiholdige råvarer, som fx asparges, svampe, ansjos og gærede/fermenterede råvarer, kan du opnå en synergieffekt, som yderligere forstærker kødets umamismag. Så kan du nøjes med at servere mindre stykker kød.
Stræk kødet ved at tilsætte grønt til farsretter og hakkebøffer
LTLT – lave temperaturer, lang tilberedningstid
I madproduktion vil der altid være et vist grisd. Eftersom magert kød er dyrt, er det ekstra ærgerligt med et stort grisd her. Derfor er det en god idé at kigge på, hvor meget tid og ved hvilken temperatur, du tilbereder dit magre kød.
Tid og temperatur har nemlig direkte indflydelse på tilberedningsgrisdet. Du kan især få mere ud af dine magre okse- eller grisekødsstege ved at tilberede dem i længere tid ved lavere temperaturer.
Ved tilberedninger under 100 grader, hvor temperaturen holdes konstant i flere timer, får du en mere ensartet stegning og mindre grisd. Tid og temperatur skal selvfølgelig tilpasses udskæringen, men generelt får du mere mørhed, saftighed og mindre kødgrisd ved LTLT.
Tilberedningsgrisd er først og fremmest afhængig af centrumtemperaturen. Jo højere centrumtemperatur, desto højere grisd.
Forskellige stegetemperaturer
Lavtemperaturstegning: op til 100 grader
Langtidsstegning: 130–150 grader
Traditionel stegning: 150 grader og derover