Grisekød

Grisekøds betydning for danskerne

Grisekød er danskernes foretrukne kødtype. Næsten 2/3 dele af det kød, vi spiser, stammer fra grisen. Grisekødet er en del af vores nationalspise og er til stede både i hverdagen, når vi spiser frikadeller og stegt flæsk med persillesauce samt når familien samles juleaften om flæskestegen. Grisen dukker også op i pølsevognen og i meget af det pålæg, som vi spiser på vores daglige rugbrødsmadder.

Grisen går meget langt tilbage i danmarkshistorien og har siden oldtiden været en yndet spise for danskerne. Du kan læse mere om grisekødet historie i Danmark her. 

gris i stald med hø
Foto udlånt af Landbrug & Fødevarer

Produktionen af grisekød i Danmark

I 2020 var grisebestanden Danmark i gennemsnit over året på ca. 13 millioner grise – altså over dobbelt så mange grise som mennesker. Men fordi så mange smågrise eksporteres, var den reelle produktion af grise på 32,6 millioner det år. Dermed ligger Danmark som nr. 4 i Europa, når det kommer til mængden af produceret grisekød. Derfor er vores griseproduktion også en vigtig eksportvarer.

Læs mere om Danmarks griseproduktion her.