Koge- og stegemetoder
Kød kan tilberedes på mange forskellige måder. Du kan tilberede kød i åbne rum, som fx på komfur, eller i lukkede rum, når ovnen benyttes.
På komfuret eller på kipstegeren kan du tilberede kød uden fedtstoffer, så overfladen får et grillet look med sorte striber og smage af bitterhed i overfladen.
På den våde pande kan du stege i fedtstof for at få bruningseffekt på enten kødet eller fisken, og dampe fisk skånsomt, eller skabe skorpe gennem fritering. Kødstykker kan også glaseres, dvs vendes i nedkogt fond eller karamel.
I ovnens lukkede rum uden væske kan du tilberede kød ved høje temperaturer. Du kan brune, grille og gratinere. Her skal der ikke fugt til. Fugten vil tværtimod nedsætte temperaturen. Især ved langstidsstegning, når kødet simrer, tilbereder du mere skåntsom, fx stykker af brystkød, skanke, nakke og lår. Efter denne tilberedning kan du godt grille kødstykkerne.
Sådan kan kød varmetilberedes
ÅBENT RUM | LUKKET RUM | |
---|---|---|
TØR |
|
|
VÅD |
|
|