Film som redskab

Små Film er korte film af 1-5 minutters varighed, som viser en proces, en arbejdsgang eller en teknik i et professionelt køkken. Det kan for eksempel være en film, der viser, hvordan du laver mayonnaise, uden at det skiller.

Her på siden kan I finde inspiration og hjælp til, hvordan I selv kommer igang med at lave jeres egne små film ved hjælp af en iPhone og filmredigeringsprogrammet iMovie. Selvom vejledningen er udarbejdet i 2013, og der har været mange opdateringer af både telefon og program siden, er vejledningen stadig en god hjælp.

Hvorfor lave jeres egne film?

Små Film kan sætte lyd og billeder på processer, der kan være svære at forklare med ord alene. Fx den helt rigtige konsistens på færdigrørt mayonnaise. Eller den præcise farve og simrende lyd på bruneklart, smeltet smør. Begge er sanseoplevelser hentet fra vores hverdag i det professionelle køkken, som er svære at beskrive med ord, men nemme at fange på film.

Mange processer og metodikker i et køkken kan være svære at beskrive på en sådan måde, at alle forstår dem ens og kan gentage dem med det samme resultat til følge. Det oplever vi, hver gang en velkendt ret smager eller ser anderledes ud til trods for, at den samme opskrift er fulgt.

En instruktionsvideo levner mindre rum til forvirring og individuel fortolkning end en skreven vejledning eller opskrift. Derfor kan en kort film, der viser det ønskede resultat, være en måde at fjerne mulige misforståelser i produktionen på. Filmen kan således være med til at kvalitetssikre jeres køkkens produktion.

Udover kvalitetssikring, kan små, korte film produceret i jeres køkken blandt andet være med til at:

  • Skabe enighed – Filmen dokumenterer og viser, hvordan I har vedtaget at gøre tingene i jeres køkken
  • Åbne øjne – Selve processen med at forberede en film tvinger jer som køkken til at tage stilling til spørgsmål om for eksempel metodik/rutiner/kvalitet, som ellers ikke ville være blevet stillet. Ukendte, uudtalte misforståelser og uenigheder kan hermed blive afdækket og ryddet af vejen.
  • Styrke image – En film giver jer mulighed for at vise omverdenen, hvad I kan som køkken. På den måde kan det styrke køkkenets image ud ad til.