Fotos, video, lyd, speak og tekst

Foto og video: Hvor giver det mest mening af tage et foto, og hvor er det mere oplagt med en video?

Videoer egner sig godt til processer, mens fotos egner sig godt til detaljer eller som visuelt holdepunkt, hvis der skal forklares meget med ord eller tekst. Skal der filmes en længere proces, for eksempel at alle ingredienser tilsættes og mayonnaisen røres, kan det være en idé at filme i flere små bider. Det gør det lettere at overskue bagefter at have flere små klip med delprocesser, frem for ét langt klip, der skal klippes i mindre bidder.

Lyd: Tag stilling til, om I skal bruge reallyden, altså den lyd der er i rummet mens I optager, i filmen. Lyden er vigtig, hvis det for eksempel er en video om, hvornår smør sitrer på den rigtige måde, når det er klart til at brune. Her er det vigtigt med så lidt andet støj i baggrunden som muligt.

Hvis lyden kun bruges som baggrundslyd eller måske helt fjernes bagefter, er det mindre vigtigt med andre støjkilder. Det er dog altid en god idé, at ”filmholdet” ikke snakker under optagelse, og at dem, der bliver optaget, ikke bevæger munden på videoen, medmindre det er meningen, at de skal fortælle. Ellers forstyrrer det.

Speak: I skal aftale, om der skal laves speak, altså optages en stemme bagefter. Hvis stemme skal optages og hvad skal der siges?

Tekst: Tekst i filmen fungerer som overskrifter. De skal derfor ikke være for lange og detaljerede. Tekst skal bruges til at fremhæve pointen i og understøtte lyd og billedesiden. Som en tommelfingerregel, må der ikke være ny viden i teksten. Det kan forvirre seeren en del, hvis tekst og lyd/ billede ikke stemmer overens eller har hver sin information.