Sunde, klimavenlige opskrifter til professionelle køkkener
Denne samling er et 2 ugers rul med måltider, der følger de nyeste kostråd til måltider i kantiner.
På baggrund af Kostråd til Måltider har et projekt under Rådet for sund mad udarbejdet over 40 opskrifter. Tilsammen udgør de et to ugers rul, der nøje følger både kostrådene til måltider og de gældende nordiske næringsstofanbefalinger. Med disse opskrifter vil vi gøre det nemt og ligetil for kantiner at komme i gang med at lave mad efter kostrådene.
Udviklingen af opskrifterne er sket i tæt samarbejde mellem:
Kost- og Ernæringsforbundet, Odense Kommune, Arla, HORESTA, Landbrug & Fødevarer samt konsulenterne Inger Kjærgaard (kok) og
Caroline Boutrup Nielsen (fagjournalist og professionsbachelor i ernæring og sundhed).
Opskrifterne er udviklet med afsæt i traditionel dansk måltidskultur. Samtidig introducerer de nye smage, ingredienser og metodikker, der med respekt for de danske smagsløg åbner døren på klem for resten af verdens kulinariske madkulturer.
Læs mere om opskriftsamlingen:
Uge 1, dag 1: Indisk curry, sprød fennikelsalat, urtebrød og stegt broccoli
Her ser du komponenterne i måltidet uge 1, dag 1. Nedenfor kan du læse, hvad de forskellige ting er og finde de relevante opskrifter.
- Hovedelement: Indisk curry med flækærter og gule beder
- Salat: Sprød fennikelsalat med hvid quinoa og lyse rosiner
- Tærte/brød/bagværk: Krydderurtebrød med restefyld og fuldkorn.
- Andet grønt tilbehør: Stegte broccoli-chunks på lys tahincreme
Uge 1, dag 2: Fiskefrikadeller med gule ærter, spinattærte og sprøde squash med palmekål
Her ser du komponenterne i måltidet uge 1, dag 2. Nedenfor kan du læse, hvad de forskellige ting er og finde de relevante opskrifter.
- Hovedelement: Fiskefrikadeller af sej med gule ærter og dild
- Salat: Sprøde squash med stegt palmekål, purpurhvedekerner og løvstikke.
- Tærte: Spinattærte med hytteost
- Brød/bagværk: Rugbrød med linser
- Saucer og smørrelse: Grøntsagsremoulade
Uge 1, dag 3: Hakkebøf med gråærter og løgflødesauce, bagt kartoffelsalat og krammet rødkål
Her ser du komponenterne i måltidet uge 1, dag 3. Nedenfor kan du læse, hvad de forskellige ting er og finde de relevante opskrifter.
- Hovedelement: Hakkebøf med gråærter og bløde løg og palmekål
- Salat: Krammet rødkål med kerner og tyttebær
- Brød og bagværk: Rugbrød med kerner og linser
- Saucer og smørrelse: Løgflødesauce med ribsgele
- Andet grønt tilbehør: Bagt kartoffelsalat med pesto af persille og grønne flækærter.
Uge 1, dag 4: Tarteletfyld med sprød dej, knoldsellerimad og karamelliserede gulerødder
Her ser du komponenterne i måltidet uge 1, dag 4. Nedenfor kan du læse, hvad de forskellige ting er og finde de relevante opskrifter.
- Hovedelement: Tarteletfyld med sprød dej med asparges, ærter og kylling
- Salat: Karamelliserede gulerødder med citronsyltede ingridærter, ny spinat og kørvel
- Pålæg og smørrebrød: Knoldsellerimad med porremayo, saltede mandler, lynsyltet bladselleri og æble
- Andet grønt tilbehør: Crudité af sæsonens grønt, fx asparges, radiser, skorzonerødder etc.
Uge 1, dag 5: Grøn version af boller i karry med blomkålscouscous og stegte løg på gulerodsromesco
Her ser du komponenterne i måltidet uge 1, dag 5. Nedenfor kan du læse, hvad de forskellige ting er og finde de relevante opskrifter.
- Hovedelement: Grøn version af boller i karry med perlespelt
- Brød og bagværk: Fuldkornskikærtebrød
- Salat: Blomkålscouscous med nødder og grøntkål
- Andet grønt tilbehør: Stegte løg på gulerodsromesco med anissyltede løg, sennepsfrø og karse
Uge 2, dag 1: Samosa, bagt græskarsuppe, grønkålssalat og raita
Her ser du komponenterne i måltidet uge 2, dag 1. Nedenfor kan du læse, hvad de forskellige ting er og finde de relevante opskrifter.
- Hovedelement: Samosa med kartoffel, ærter og karry
- Brød og bagværk: Sprøde boghvede-rug crackers
- Suppe: Bagt græskarsuppe med ingefær og tomat
- Salat: Salat på grønkål med abrikos og valnødder
- Andet grønt tilbehør: Raita med ræddiker og mynte
Uge 2, dag 2: Makrelfilet, kogte kartofler, hjertesalat og tomatsalsa
Her ser du komponenterne i måltidet uge 2, dag 2. Nedenfor kan du læse, hvad de forskellige ting er og finde de relevante opskrifter.
- Hovedelement: Makrelfilet med sprød kornkrumme tilberedt på porrer i sennepssovs
- Salat: Hjertesalat, glaskål og agurk med hyldeblomstvinaigrette
- Andet grønt tilbehør: Kogte kartofler og Tomatsalsa-relish
Uge 2, dag 3: Spicy tikka masala, ærtepandekager og minestrone med grønkål
Her ser du komponenterne i måltidet uge 2, dag 3. Nedenfor kan du læse, hvad de forskellige ting er og finde de relevante opskrifter.
- Hovedelement: Spicy tikka masala med gris
- Suppe: Minestrone med grønkål
- Tærter, brød og bagværk: Ærtepandekager til fyldte pandekager og Grove croutoner med bælgcreme og hård ost
- Andet grønt tilbehør: Butternut-æblechutney med grov sennep og Lynkimchi
Uge 2, dag 4: Milliongryde med gråærter, grøn kartoffelmos, bagte rødbeder og hvidkålssalat
Her ser du komponenterne i måltidet uge 2, dag 4. Nedenfor kan du læse, hvad de forskellige ting er og finde de relevante opskrifter.
- Hovedelement: Milliongryde med gråærter og tomat
- Salater: Hvid kålsalat med pærer, enebær og estragon
- Andet grønt tilbehør: Grøn kartoffelmos med hestebønner og Bagte rødbeder med solbær, belugalinser og rygeostecreme
Uge 2, dag 5: Marokkansk gryde, fladbrød, knust rosenkål og hønsesalat
Her ser du komponenterne i måltidet uge 2, dag 5. Nedenfor kan du læse, hvad de forskellige ting er og finde de relevante opskrifter.
- Hovedelement: Marokkansk gryde med søde kartofler og abrikos
- Tærter, brød og bagværk: Fladbrød med groft mel og labneh
- Salater: Knust rosenkål med sumak og granatæblekerner og Hønsesalat med bagte hvide rødder og merian
- Andet grønt tilbehør: Dukkah med bælg og mandler