Hakkebøf med gråærter og kerner

hakkebøf
Foto: Arlapro

Sådan gør du

  1. Hak hvedekerner og gråærter på kødhakkeren på 5 mm.
  2. Vend de hakkede kerner og ærter sammen med kødet, salt og peber
  3. Ælt det hele hurtigt sammen, og form til store, tynde bøffer a 100g, så der er plads til masser af stegeflade og til at toppe op med fyld.
  4. Steg bøfferne grundigt på kipstegeren. til de er lysebrune.
  5. Steg palmekål ved høj varme i en smule olie, så kålen tager farve, men stadig er sprød.
  6. Steg løgene på samme måde, og drys det hele med lidt salt og peber
  7. (Genopvarm evt. bøfferne i ovnen kort tid ved høj temperatur.)
  8. Anret hakkebøfferne på et fad med lidt løgsovs i bunden.
  9. Top bøfferne op med kål og løg.
  10. Server rygende varmt med flødesovs, rødkålssalat og kartofler

Kødhakkeren er vigtig

Her skal kødhakkeren findes frem fra gemmerne bagest i skabet eller på lageret.

Når grønt, korn og bælgfrugter findeles på kødhakkeren, så bliver det ikke most og melet i retten, men bevarer struktur og giver konsistens til farsen.

Når de samme ingredienser køres på foodprocesser eller hurtighakker, sker det ofte, at halvdelen af fx bælgfrugterne moser ud og giver en melet, tung konsistens til farsen.

OBS: Mads bruger en blanding af gråærter og ingridærter i videoen – i opskriften står der kun gråærter. Begge dele fungerer.

Udskriv opskrift

Hakkebøf

1.3 kg hvedekerner, kogte og hakkede
1.3 kg gråærter med skal, kogte
2.5 kg hakket oksekød (5-10%)
50 g salt
15 g peber, friskkværnet
50 g fedtstof til stegning

Tilbehør

2 kg palmekål
3 kg løg i grove både
10 g salt
5 g peber, friskkværnet

Portionsstørrelse: 100 g bøf, 70 g løg og palmekål

Næringsindhold

Pr. 100 g E%*
Energi 529 kj
Protein 10 g 32 E%
Kulhydrat 13,5 g 48 E%
Fedt 2,96 g 20 E%

* E% = Energiprocentfordeling

Målgruppe

Denne opskrift er udviklet efter kostråd til måltider og egner sig til kantiner.

Opskriften er en del af projekt Sunde, klimavenlige opskrifter til professionelle køkkener.