Konsistenser

Sådan gør du: 

  • Læs teksten
  • Se filmen
  • Læs øvelsen og udfør, når det er muligt

Læringsmål: Denne session handler om at få en forståelse for alle de muligheder, de forskellige bælgfrugter indeholder, så du kan blive endnu mere kreativ med bælgfrugter i din madlavning.

1. Den altafgørende konsistens

Mange mennesker har en forudindtaget holdning til bælgfrugter i maden:

Det smager ikke af noget, det er tørt i munden og jeg bryder mig ikke om konsistensen!

Som madhåndværkere er det en af vores fineste opgaver at mestre råvarerne og bringe det bedste frem i dem. For mange er madlavning med bælgfrugter måske stadig nyt. Nøglen til at få bælgfrugter til at bidrage positivt til maden er, at have helt styr på de forskellige konsistenser, som bælgfrugter kan have. Når bælgfrugtens konsistens matcher og understøtter rettens natur, vil ingen rynke på næsen af hverken smag eller mundfornemmelse – tværtimod.

2. Film om konsistenser

I Odense kommune har en af de store åbenbaringer været at komme bælgfrugter gennem kødhakkeren. Det fortæller Mads mere om i denne video:

3. Øvelse

Konsistens-match

Nu har du set en film, hvor Mads fortæller om 5 forskellige konsistenser på bælgfrugter. Nu skal du – gerne sammen med dine kolleger – tænke videre over, hvordan I kan bruge de mange forskellige konsistenser i jeres mad. Brug evt en kaffepause på at lege denne lille leg sammen:

  • Skriv følgende konsistenser ned på små stykker papir (supplér gerne, hvis du selv kan komme på flere): Grov mos, fin puré, hakket på kødhakker/most under en gryde, hele, kogelage

  • Skriv nu forskellige bælgfrugter, som I bruger i køkkenet, ned på små stykker papir.

  • Bland de to bunker papir, og træk efter tur en seddel fra hver bunke.

  • Se på sedlerne og find på en ret, hvor I kan bruge bælgfrugten i den konsistens, som du har trukket.

Overvej sammen, hvilke retter i jeres menu I kan begynde at tilføje bælgfrugter i de forskellige konsistenser til.

Du er nu klar til at gå videre til næste session: Sugeevne

Hvis du vil vide mere

Her på siden findes flere gode opskrifter, hvor bælgfrugter optræder i forskellige konsistenser. Et godt sted at starte er i saucer og mos, hvor de blender så fint ind.

Se opskrift på hvid sauce

Se opskrift på kartoffelmos

Støttet af: