Sugeevne

Sådan gør du:

  • Læs teksten
  • Se filmen
  • Læs øvelsen og gennemfør den, når det er muligt

Læringsmål: At kende til bælgfrugteres sugeevne er endnu en faktor, der gør det lettere at være kreativ med bælgfrugter og få dem til at smage godt.

1. Smag både indeni og udenpå

Bælgfrugter i sig selv smager ikke af særlig meget. Det er nok også derfor, at nogle mennesker synes, de er kedelige. Derfor er vi nødt til at tilføre smag til dem.

Heldigvis har de en rigtig god evne til at optage smag, som vi her kalder sugeevne. De kan optage smag, både mens de koger, og efter de er kogt. Derfor er det vigtigt at tilsmage retten med bælgfrugter efter den har stået lidt.

2. Film om sugeevne

Her fortæller Mads fra Odense lidt om bælgfrugters sugeevne:

3. Øvelse

Topping af marinerede bønner og ærter

I filmen fortæller og viser Mads forskellige toppings af marinerede bælgfrugter frem, hvor deres sugeevne udnyttes fuldt ud. Måske laver I allerede marinerede bælgfrugter i dit køkken. Hvis ikke, er det en ret god øvelse at lave dem, for at få en fornemmelse for, hvor meget smag de små ærter og bønner kan optage og dermed komme til at smage af.

  • Næste gang du har nogle hele, kogte bønner eller ærter i overskud, så lav en lækker smagsfuld marinade, put bælgfrugterne i og sæt dem på køl.

  • Tag bælgfrugterne frem efter et par dage, og smag nu på dem. Hvor meget smag har de optaget?

  • Stil evt de marinerede bælgfrugter frem som topping på jeres buffet, og fortæl gæsterne, at de skal prøve at smage dem.

Overvej, om der er nogle af de retter, I laver, hvor I kunne udnytte bælgfrugternes sugeevne endnu bedre til at få mere smag i maden?

Nu er du klar til at gå videre til næste session: Fars

Støttet af: