Projekbeskrivelse

Hvid sovs

Sådan gør du

Lys roux

Smelt smørret i en gryde, og bland det grundigt med melet.

Kom blandingen i en gastrobakke, og bag i ovnen ved 140 grader i 2 timer.

Opbevar rouxen på køl. Den kan holde sig en uges tid.

Hvid sovs

Kom blomkål, selleri, løg og hvidløg i en gryde og tilsæt mælken.

Mælken skal bruges senere, så pas på, gryden ikke brænder på i siderne, når mælken koger op.

et blomkålshoved

Kog/damp grønsagerne under låg, til de er møre, og en gaffel nemt glider igennem.

Hæld mælken fra, og jævn 500g mælk med 40g lys roux.

Blend grønsagerne helt glat. Tilsæt den jævnede mælkesovs undervejs, til det bliver en glat mos.

Husk, der kommer fløde i senere.

Smag mosen til med sellerisalt, muskat, eddike, citron, salt og peber.

Tilsæt til sidst fløden, og giv saucen et hurtigt opkog.

Smag til med f.eks. hakket persille, sennep, karry eller kapers afhængigt af, hvad saucen skal bruges til.

Der bliver ca. 2 kg sovs.

Ingredienser:
Antal portioner: 10potionportioner

    Lys Roux
  • 500g

    smør

  • 1000g

    fint hvedemel

  • Hvid sovs
  • 500g

    blomkål i store stykker

  • 250g

    knoldselleri tern 5x5 cm

  • 70g

    løg i store tern

  • 10g

    hvidløg, hel

  • 250g

    limabønner, kogt møre

  • 750g

    letmælk

  • 200g

    lys roux

  • 2g

    sellerisalt

  • 0.5g

    muskatnød, revet

  • 10g

    æblecidereddike

  • 20g

    citronsaft

  • 8g

    salt

  • 1g

    friskkværnet peber

  • 200g

    piskefløde

Egnet til forår

FORÅR

Egnet til sommer

SOMMER

Egnet til efterår

EFTERÅR

Egnet til vinter

VINTER

Egnet til ældre

ÆLDRE

Egnet til hospitaler

HOSPITAL

Egnet til kantiner

KANTINE

Næringsindhold

Pr. 100 g E%*
Energi 473 kj
Protein 3,248 g 12 E%
Kulhydrat 9,42 g 34 E%
Fedt 6,5 g 51 E%

* E% = Energiprocentfordeling