Madspild

Sådan gør du:

  • Læs teksten
  • Se filmen
  • Læs øvelsen og gennemfør den, når det er muligt.

Læringsmål: Denne session handler om at nedbringe madspild i jeres produktion.

1. Madspild er penge, tid og ressourcer

At kigge nøje på jeres madspild, er en god idé både for jeres køkkens økonomis skyld, men i høj grad også, fordi madspild er ressourcespild, som hverken klima eller miljø har godt af. Her er 3 gode råd til at mindske madspild:

  1. Sørg for at bruge hele råvaren. Meget og mange dele af råvarene ryger i biospanden, selvom det faktisk godt kan bruges. Så tag et kritisk blik på jeres vaner og se, om ikke I kan få lidt mere ud af jeres råvarer.
  2. Vær kreative med rester – og overvej, hvad I kan bruge jeres rester til, selv inden de bliver til rester. Det kan redde en masse mad. Det kan fx være at have blik for, hvad rester af salat kan bruges til, så I venter med at putte dressing på det hele og på den måde ikke strander med salat med dressing som hurtigt bliver trist.
  3. Hvis I har mulighed for det, så indfør en ugentlig “kreativ med rester” dag. Her kan jeres gæster møde kendinge fra ugen der gik i nye klæder, og I kan komme af med den mad, I har lavet for meget af i løbet af ugen.

2. Film med tips til at undgå madspild

Her fortæller Mads om 3 små fifs blandt mange, som de bruger i Odense, til at nedbringe madspildet.

3. Øvelse

Madspild – gode fifs til væggen

I Odense kommune har vi udviklet nogle plakater, som hænger rundt omkring i vores køkkener. De inspirerer os til, hvordan vi kan nedbringe vores madspild.

Madspildsplakat 1

Madspildsplakat 2

  • Print plakaterne herfra og hæng dem op i jeres køkken.

  • Tag en snak om plakaterne, og de råd de indeholder på jeres næste møde eller i en kaffepause.

  • Hvad gør I allerede – og hvilke nye idéer vil det give mening for jer at implementere i jeres køkken?

Støttet af: