Nudging – at puffe blidt

Sådan gør du:

  • Læs den korte tekst
  • Se filmen
  • Læs øvelsen og udfør den, når det er muligt

Læringsmål: At lære, hvordan du gennem anretning og præsentation kan få folk til at spise den grønne mad – og også hvor vigtig videreformidling er.

1. Hvordan hænger nudging og mad sammen?

Hvordan får vi gæsterne og modtagerne af vores mad til at tage imod den grønne mad og vælge den på buffeten?

Nudging handler om at påvirke andres adfærd og valg, uden at de nødvendigvis er bevidste om det. Det kan bruges mange steder, og ikke kun i forhold til mad. Fx kan nudging være ved at placere rulletrappen længst væk, og en stor indbydende trappe forrest, hvis man gerne vil have flere til at vælge trappen.

Måden vi indretter kantinen på, tilbereder og præsenterer maden, kan påvirke gæsternes valg af mad.

2. Film om 5 nudging-greb

I denne video får du en hurtig introduktion til nudging og de 5 greb, du kan bruge, når du vil få gæsterne til at vælge den grønne mad.

3. Øvelse

Nudging-øvelse – virker det hos jer?

Her er en række greb, du kan afprøve på din arbejdsplads, for at få flere til at vælge den grønne mad.

  • Prøv den næste uge at udfordre dig selv, så du hver dag anretter mindst én af tingene på buffeten på en ny, anderledes og kreativ måde.

  • Vær til stede ved buffeten og øv dig i at fortælle gæsterne om maden på en positiv måde.

  • Tag et kritisk blik på jeres menu – sælger den jeres mad på en god måde?

  • Overvej om dit køkken kan tilbyde smagsprøver på noget af det nyeste grønne mad, I laver?

Og tag så et par minutter til at tænke over sidste gang du havde en rigtig god mad og måltidsoplevelse – hvad var med til at gøre oplevelsen god? Er der noget fra din oplevelse, som du kan overføre til dit arbejde for at gøre oplevelsen god for dine kunder/gæster?

Nu er du klar til at gå videre til næste session: Råvarekendskab

Hvis du vil vide mere

Du kan læse mere om nudging her.

Støttet af: