Æg og bæredygtighed

kyllinger
Foto: Trine Lomholt

Bæredygtighed er et begreb, der kan dække over flere ting. Her i denne sammenhæng handler det om, hvordan produktionen af æg kan tage hensyn til både klima, miljø og dyr.

Æg og klima

Selvom æg kommer fra høns og dermed er et animalsk produkt, udleder produktionen af æg forholdsvis lidt CO2 pr kilo. Faktisk samme mængde som kikærter på dåse og rå, grønne asparges, ifølge CONCITOs Den store klimadatabase. På den måde er æg ret enestående. Det lave udslip af CO2 skyldes blandt andet, at den enkelte høne kan lægge så mange æg, og at foderet til hønen er ganske nøje afstemt.

Generelt er det ellers sådan, at produktionen af animalske produkter udleder mere CO2 end produktionen af vegetabilske produkter.

Læs mere om okse-og kalvelød og klima

Læs mere om grisekød og klima

Ligesom kød er æg en rigtig god kilde til protein af den slags, der er let at bruge for kroppen. Så æg er en måde at få det animalske protein ind i måltiderne uden at udlede store mængder CO2.

Læs mere om æg og ernæring her.

Æg, dyr og natur

Økologisk og biodynamisk produktion af æg tager mest hensyn til hønsenes velfærd. Samtidig er der krav til, at foderet skal være økologisk, hvilket sikrer, at også produktionen af det vegetabilske foder tager hensyn til miljøet og naturen omkring markerne.

Økologiske høns må ikke få trimmet deres næb og de skal have fri adgang til udearealer og mere plads pr høne. Samtidig er der dagslys i stalden, hvilket betyder, at hønsene kan følge en naturlig døgnrytme.

Generelt for æglæggende høns er der dog det problem, at de er blevet avlet til at være små, for ikke at kræve for meget foder, og samtidig til at lægge store æg. Det betyder desværre, at deres brystben ofte knækker, og de får det, man kalder brystbensfraktur. Det er et stort problem både i konventionel og økologisk produktion, som alle i branchen nu samarbejder for at finde en løsning på. Indtil en løsning bliver fundet, hvor hønsene ikke brækker brystbenet, anbefaler Dyrenes Beskyttelse ikke nogen typer æg.

Læs mere om økologisk produktion af æg her

Æg og madspild

En af de vigtige aspekter i klimakampen er at minimere madspild. For at spilde mad, der har udledt CO2 under produktion, forarbejdning og tranport, er jo spild på alle fronter. Som det ser ud lige nu, spildes ca. 1/3 af al mad i verden. Spildet sker i alle led af produktionskæden, detailhandlen og offentlig og privat bespisning samt hjemme hos forbrugerne.

Æg er en rigtig god råvare i forhold til at hjælpe rester på vej til at blive spist frem for at ende i skraldespanden.  Forskellige kød og grøntsagsrester kan med hjælp fra æg blive til æggekage, tærte eller æggestand. Mulighederne er mange.

I vores opskriftsamling kan du se flere grønne retter med æg.