Grønne opskrifter til kantine, ældre og syge

Grøn mad er klimavenlig mad. Her på siden finder du over 100 opskrifter på velsmagende, grøn mad. Opskrifterne er tilpasset produktionen i store køkkener, som laver mad til ældre, hospitalsindlagte og kantiner.

I menuen til venstre kan du se alle de typer af grønne opskrifter, der findes her på siden til kantine, ældre og syge. Læser du med på en mobil, er menuen nedenfor. Opskrifterne er alle til 10 portioner, men kan ganges op. De kan også alle printes her fra siden.

Se her, hvem der står bag Grønne retter i store gryder.

Vegetarisk og vegansk

Kød, fisk, skaldyr og fjerkræ indgår ikke i opskrifterne. Æg og mejeriprodukter indgår i de fleste. Derfor er opskrifterne vegetariske.

Symbol for vegansk mad

Vegansk mærke

Nogle opskrifter er veganske, hvilket betyder, at der slet ikke er animalske produkter i dem. I enkelte opskrifter er der forslag til, hvordan opskriften let kan blive vegansk ved at undlade eller erstatte enkelte ingredienser.

De veganske opskrifter kan du kende ved, at der dette et vegansk mærke på opskriften.

Opskrifterne følger årstiderne

En vigtig del af klimavenlig mad er, at de råvarer, der bruges, er i sæson. Så er det nemlig muligt at købe lokalt producerede råvarer, der hverken skal tranporteres særligt langt eller dyrkes i opvarmet drivhus. Således belaster de klimaet mindst muligt.

På den enkelte opskrift kan du ved hjælp af disse ikoner se, hvilken årstid den hører:

Egnet til forår

Forår

Egnet til sommer

Sommer

Egnet til efterår

Efterår

Egnet til vinter

Vinter

Opskrifter til flere målgrupper

De fleste af opskrifterne egner sig kulinarisk set til ældre og hospitalsindlagte, medmindre der er særlige hensyn såsom tykke/synkebesvær eller lignende. Næringsstofmæssigt skal alle opskrifter ses som måltidskomponenter, der ikke alene lever op til anbefalingerne for de forskellige målgrupper. Der er en næringsstofoversigt på alle opskrifter, så du selv kan regne fordelingen ud for det endelige måltid.

Mange af opskrifterne kan med mindre justeringer også bruges i kantiner. Her handler det ofte om at udskifte fede mejeriprodukter med magre.

Ved hjælp af nedenstående ikoner, er det let at se, hvilke målgrupper den enkelte opskrift egner sig til kulinarisk set:

Egnet til ældre

Ældre

Egnet til hospitaler

Hospital

Egnet til kantiner

Kantine