Æg og ernæring
Foto: Trine Lomholt
Æg er en rigtig god kilde til protein
Æg består hovedsageligt af vand og makronæringsstofferne fedt og protein. Hviden består primært af vand og protein. Faktisk kommer 92% af energien i en æggehvide fra protein, og den indeholder 10,2 g protein pr 100 g. Blommen er både fedtholdig og proteinrig. Den indeholder 15,6 g protein pr 100 g. Udover protein og fedt, indeholder æggeblommen også vigtige vitaminer og mineraler, som fx B12 og D vitamin.
Fordi æggets egentlig formål jo er at blive til en kylling, er proteinet i ægget den helt rette sammensætning og består af alle de essentielle aminosyrer. Det betyder, at selvom æg var din eneste proteinkilde, ville du være godt dækket ind på proteinsiden.
Læs mere om æggets indhold af næringsstoffer
Animalsk protein er nemmere for kroppen at bruge og optage end det protein, der kommer fra vegetabilske kilder. Især for de målgrupper, hvor et tilstrækkeligt proteinindtag er ekstra vigtigt, fx børn, ældre, syge og småtspisende, er æg en god proteinkilde. Og set i lyset af den aktuelle klimadagsorden, er æg et rigtig godt valg, da æg er blandt de animalske proteinkilder med det laveste klimaaftryk. Med æg får man altså rigtig god protein for klimapengene.