Tilsætning af smag og aroma

Der findes mange muligheder for at tilsætte ekstra aromaer til fisk eller kød ved rimning. Bruges fx farinsukker eller lys/mørk muscovado sukker til at rimme med, tilføjes noter af lakrids, tobak og chokolade, hvorimod almindelig hvid melis kun tilføjer sødme.

Te kan give masser af smag

Til rimning af fisk kan du for eksempel bruge te i tør form dvs. som blade, med forskellige aromavarianter. Teen drysses over fisken efter, at salt og sukker er drysset på, og skal ligge helt tæt. Der findes te med røgaromaer, te med smage og aromaer af æbler, men også med stærke elementer som ingefær.

Inden fisken skæres i skiver, skrabes teen af, da bladene ikke kan spises og sætter sig mellem tænderne.

Krydderier tilfører spændende aromaer

Knuste krydderier, som fennikelfrø eller den mildere dildfrø, kan bruges til fx hellefisk og laks, og reven skal af citron bidrager både med aromaer og smag til sej og makrel. Og eksotiske krydderiblandinger som fx garam masala kan fint drysses over både før og efter rimningen.

Krydderier, der ristes på en tør pande, afgiver visse af deres flygtige aromastoffer, hvilket vil dæmpe aromaintensiteten. Men gennem ristning omdannes også visse af aromastofferne gennem en kemisk reaktion. Der er altså tale om en balancegang. Ofte vil ristning af gamle krydderier kunne svare sig, hvorimod nye krydderier i højere grad bidrager med deres egenart uden ristning.

Krydderier og krydderurter, som har været på fisken ved rimningen, skrabes af fisken inden servering, og der drysses frisk plukkede eller frisk kværnede udover skiverne.