Sprængt torsk

Vinterens torsk er velegnet til at sprænge i lage.
Torsken skal have været frosset i 24 timer ved – 20 grader og optøet nænsomt inden sprængning.

 

DU SKAL BRUGE:
1 kg torskefilet
80 g salt (8% af torskens vægt)
40 g sukker, enten palme-, muscovado- eller almindelig hvidt sukker. (4% af torskens vægt)
1 L vand
Evt. krydderier
Swipe for at se hele tabellen

Sådan gør du:

1. Opløs saltet i vandet.

2. Tilsæt sukker og opløs det også i vandet.

Hvis du ønsker krydderier i din saltlage:

3. Kog saltlagen med de ønskede krydderier, så deres aromaer kan afgives til lagen og give smag til din torsk.

4. Afkøl lagen til 5°C.

5. Læg stykker af torskefilet uden skind i lagen og sæt på køl.

Efter 1-2 døgn:

Fisken bliver mere fast og umamismagen mere intens ved længere tid i lagen.

6. Tag stykkerne op og skær dem i mundrette stykker.

7. Servér til bagte rødbeder og dild

Vinterversion: Om vinteren kan du godt putte lidt mere salt i lagen og eventuelt krydre den med laurbær og enebær.

Sommerversion: Udskift eventuelt torsk med makrel og tilsæt gerne lidt mere sødme i lagen som for eksempel hyldeblomstsaft.