Sprængt torsk
Vinterens torsk er velegnet til at sprænge i lage.
Torsken skal have været frosset i 24 timer ved – 20 grader og optøet nænsomt inden sprængning.
DU SKAL BRUGE: |
---|
1 kg torskefilet |
80 g salt (8% af torskens vægt) |
40 g sukker, enten palme-, muscovado- eller almindelig hvidt sukker. (4% af torskens vægt) |
1 L vand |
Evt. krydderier |
Sådan gør du:
1. Opløs saltet i vandet.
2. Tilsæt sukker og opløs det også i vandet.
Hvis du ønsker krydderier i din saltlage:
3. Kog saltlagen med de ønskede krydderier, så deres aromaer kan afgives til lagen og give smag til din torsk.
4. Afkøl lagen til 5°C.
5. Læg stykker af torskefilet uden skind i lagen og sæt på køl.
Efter 1-2 døgn:
Fisken bliver mere fast og umamismagen mere intens ved længere tid i lagen.
6. Tag stykkerne op og skær dem i mundrette stykker.
7. Servér til bagte rødbeder og dild
Vinterversion: Om vinteren kan du godt putte lidt mere salt i lagen og eventuelt krydre den med laurbær og enebær.
Sommerversion: Udskift eventuelt torsk med makrel og tilsæt gerne lidt mere sødme i lagen som for eksempel hyldeblomstsaft.