Krydderurter og krydderiers rolle i maden

Krydderurter var tidligere tiders madsminke

I gamle dage blev krydderurter og krydderier ofte brugt som aroma-overdøvere i forhold til både fisk og kød. Kvaliteten af fisk og kød har i visse situationer været så tvivlsom, at en indpakning i masser af duft, har fået maden til at glide ned.

Tænk fx på gravad laks. Hvis fisken ikke har været helt frisk, er den blevet pakket godt og grundigt ind i salt, sukker og masser af dild.

Krydderurter giver smagsdybde og kompleksitet til maden

I dag bruges krydderurter og krydderier sjældent til at overdøve dårlig smag. Vi bruger dem i langt højere grad til at tilføje aromaer, smagsdybde og kompleksitet til vores mad.

Pas på ikke at få hård hud på smagsløgene

Krydderurte- og krydderiblandinger kan tilvænne os til kraftige aromaer, smage og styrke. Vi kan vænne os så meget til det, at vi kan være i fare for at miste vores smagsdømmekraft. Efter en gang garam masala på laksen og citrongræs, kaffir limeblade og chili i salatdressingen, kan det virke tamt at få serveret en gang kartofler med smør og salt. Selv om den ret ellers smager godt. Så kan vi få lyst til at skubbe kartoflerne væk eller give dem en ordentlig gang sovs eller andet, som kan peppe dem op.

Krydderurter skal understøtte og ikke overdøve

En helt enkel brug af krydderurter, som fx basilikum på tomatsalaten, eller purløg på kartoffelsalaten giver mulighed for at skifte fokus fra krydderurten til de råvarer, som retten består af. Og det er krydderurterenes fornemste opgave.