Syltning

Når du sylter, koger du frugten eller grøntsagen i vand med en blanding af salt og/eller sukker og/eller eddiker. Blandingsforholdene afhænger af, hvilke grundsmage råvaren byder ind med. I nogle sammenhænge giver det god mening at tilsætte et stærkt element til dine syltevarer.

Alle grønne sager og bær kan syltes. Det er både nemt, billigt og velsmagende. Visse grønne sager i store størrelser skal tilberedes lidt på forhånd.

Råsyltning

Råsyltning er syltning uden varme. Bær og frugter er de mest oplagte at råsylte. Dels for at konservere, men også for at balancere syren.

Sådan råsylter du:

I foråret skæres 1 kg skyllede rabarber i fine tynde skiver og blandes med 200-400 gr sukker. Mængden af sukker er afhængig af, om de syltede rabarber skal serveres i det salte eller søde køkken. Rør i blandingen undervejs og læg mærke til, hvordan rabarberne safter.

Tyndt udskåret selleri kan du råmarinere, dvs kramme med lidt salt og sukker, så de trækker lidt væske, men bliver sprøde.

Andre rodfrugter, som du normalt ville koge eller blanchere, egner sig også fint til syltning. Denne syltning gøres ofte med en marinade af vand, eddike og sukker, som varmes op og kommes over grøntsagerne. Blandingsforholdet i marinaden er 4 dele vand, 2 dele eddike og 1 del sukker.

Lidt om syltede løg

Løg kan have gavn af at blive syltet med sukker og salt, da det tager nogle af de stærke ting ud af løget. I de fleste syltede løgopskrifter tilsættes også eddike, da salt og syre balancerer hinanden. Du kan sylte kepaløg (alm løg), skalotteløg og rødløg.

Nogle salater, fx Græsk Salat, har den iboende mulighed, at man sylter rødløgene i dressingen, inden de andre ingredienser blandes i. Der sker en lettere misfarvning af det røde farvestof, men syltningen tager toppen af løgenes styrke.