Grove og fine grøntsager

En grøntsag er ikke bare en grøntsag

Grøntsager består helt overordnet af vand og kulhydrat af forskellige kompleksitet. Det vil sige, er de både indeholder letoptagelige simple kulhydrater samt mere komplekse, svært eller ikke-optagelige kostfibre.

Derudover indeholder de mineraler og vitaminer, som er helt nødvendige for vores sundhed.

De vigtige mørkegrønne bladgrøntsager

I Kostråd til måltider er der et øget fokus på mørkegrønne grøntsager. Det skyldes, at der generelt er et lavt indtag af visse mikronæringsstoffer i den danske befolkning, som de mørkegrønne grøntsager er rige på. De mørkegrønne grøntsager er især vigtige, hvis vi skærer ned på indtaget af kød. De indeholder nemlig nogle af de mineraler og vitaminer, som ellers kommer fra kød.

Mørkegrønne grøntsager defineres af DTU som de grøntsager der ud over at være mørkegrønne, er rige på næringsstofferne A-vitamin (beta-karoten), jern, calcium og kostfibre. I skemaet nedenfor er de mørkegrønne grøntsager markeret med en stjerne.

Se mere i rapporten, Fagligt grundlag for definition og gruppering af grøntsager og bælgfrugter, fra DTU.

Grove og fine grøntsager

Forskellen på grove og fine grøntsager består i indholdet af kostfibre. De grove grøntsager indeholder over 1,9 g kostfibre pr 100 g grøntsag, mens de fine ligger under 1,9 g pr 100 g. Eftersom kostfibre er så gode for vores sundhed, er anbefalingen at spise masser af de grove grøntsager.

* grøntsager markedet med stjerne tæller med som mørkegrønne grøntsager

Fine grøntsager (sommer) Fiberindhold: max 2 g pr 100 g Kostfibre pr 100 g
Løgplanter Zittauerløg og rødløg
Forårsløg
Porre
Skalotteløg
Purløg*
2,0 g
2,6 g
3,2 g
3,2 g
Rødder Radise
Ræddike
1,3 g
0,7 g
Kål Spidskål
Kinakål
1,7 g
1,2 g
Bladgrøntsager Salat, Iceberg
Salat, Romaine
Salat, Hovedsalat
Salat, Radiccio rosse
Spinat, baby*
Bladbede, Sølvbede
1,1 g
1,6 g
1,3 g
0,9 g
1,7 g
1,6 g
Skudgrøntsager Asparges, grønne og hvide
Bladselleri
Julesalat, chicory
Champignon
Bambusskud
1,8 g
1,6 g
1,1 g
0,8 g
0,7 g
Frugtgrøntsager Tomat
Peberfrugt
1,9 g
1,7 g
Squashgrøntsager Agurk
Squash
0,8 g
1,2 g
Bælg og frø Bønnespirer 1,2 g
Grove grøntsager (vinter) Fiberindhold: 2-6 g pr 100 g Kostfibre pr 100 g
Løgplanter Zittauerløg og rødløg
Forårsløg
Porre
Skalotteløg
Purløg*
2,0 g
2,6 g
3,2 g
3,2 g
2,4 g
Rødder Gulerødder
Pastinak
Persillerod
Skorzonerrødder
2,4 g
4,6 g
4,3 g
3,3 g
Rodknolde Sød kartoffel, batat
Jordskok
Kålroe, kålrabi
Majroe*
Rødbede
Selleri, knold
2,7 g
2,6 g
2,9 g
2,0 g
2,3 g
3,1 g
Kål Hvidkål, rødkål
Broccoli*
Grønkål*
Rosenkål
Savoykål
Knudekål, glaskål
Palmekål*
2,4 g
3,2 g
5,8 g
4,1 g
3,1 g
3,6 g
2,0 g
Skudgrøntsager Artiskok
Fennikel
Rabarber
2,4 g
2,0 g
3,8 g
Frugtgrøntsager Aubergine 2,2g
Squashgrøntsager Græskar, butternut squash
Græskar, hokkaido
2,2 g
3,0 g
Bælg og frø Ærter, grønne
Ærter, sukker
Majs
5,9 g
2,3 g
2,3 g