Krydderurter og krydderier
Aroma, kant og friskhed
Krydderier og krydderurter tilføjer vores mad aromaer, med en kant af bitterhed. Vi oplever maden langt mere nuanceret i smagen, og vi ser maden som frisk og indbydende.
Krydderier og krydderurter bruges enten som vi kender det som det enkle, grønne drys på kartoflerne eller i meget store og komplekse mængder, som vi kender fra verdenskøkkenerne.
Verdenskøkkenerne forener ofte både krydderiblandinger og en mængde forskellige krydderurter, tænk bare på indiske og asiatiske currys.
Vidste du at:
- Friske krydderurter er urter med fyldige, nuancerede og ofte flygtige aromaer. Tørres krydderurter forandres aromaerne og bliver bliver ofte mere afdæmpede.
- Der findes hårde og bløde krydderurter.
- Bløde krydderurter fx dild, purløg, kørvel skal som hovedregel ikke i en ret, men drysses på en ret.
- De hårdere krydderurter fx salvie, rosmarin, timian skal oftest tilberedes i retten over længere tid.
- Undgå, som hovedregel, brug af visse tørrede krydderurter (da de mister meget aroma ved tørringen) – brug flere friske krydderurter og flere krydderier i stedet for. Undtagelsen er krydderurter som fx rosmarin, salvie, laurbær, oregano, som opnår kraftige aromaer også i tørret tilstand.
- Krydderier er tørrede bær, frø, frugt, bark eller nødder, der oftest tilberedes i retten.
Her på siden kan du læse om:
Krydderurter og krydderiers rolle i maden – herunder tilsmagningsmodellen fra Askepot til Alladin
Krydderurter og deres anvendelse – herunder frostkrydderurter, gennemgang af en masse bløde og hårde krydderurter samt klassiske køkkeners brug af krydderurter
Krydderier og deres anvendelse, verdens krydderiblandinger samt en opskrift på, hvordan du laver en thaicurry.