Fars

Sådan gør du:

  • Læs teksten
  • Se filmen
  • Læs øvelsen og gennemfør den, når det er muligt.

Læringsmål: At blive klogere på anvendelsen af bælgfrugter i fars, så du kan bliver endnu mere fortrolig og dermed kreativ med bælgfrugter.

1. Fars er ikke bare fars

Nogle af danskernes mest elskede, traditionelle retter består af fars i den ene eller anden afskygning. Tænk bare på frikadeller, farsbrød, kødboller osv. Derfor er det en genvej til danskernes madhjerter, hvis du kan lave en grøn fars, der smager mindst ligeså godt, og har samme konsistens og tekstur som de velkendte deller.

Du kan enten starte blidt med at tilsætte bælgfrugter, der har været gennem en kødhakker og derfor fået samme konsistens som hakket kød, til dine køddeller. De blender helt ind og kan hverken ses eller smages. Du kan også gå hele vejen og erstatte alt kødet med grøntsager og bælgfrugter. Begge dele kræver fornemmelse for konsistenser, og hvordan de enkelte råvarer spiller bedst ind i dellen.

2. Film om forskellige grønne farser

Her fortæller Mads om 3 forskellige grønne farser – deres styrker og anvendelsesmuligheder.

3. Øvelse

Fars med bælg

  • Gennemgå de opskrifter på fars, som I bruger i køkkenet.

  • Udvælg én af farserne, som I starter med at tilføje bælgfrugter til.

  • Overvej nu, hvilken bælgfrugt der passer til denne fars,. og hvilken konsistens bælgfrugten skal have for at bidrage positivt til farsen.

  • Næste gang I laver denne fars, så tilsæt den udvalgte bælgfrugt i den udvalgte konsistens. Snak med dine kolleger om resultatet bagefter. Skal der mere eller mindre i? Skal bælgfrugten have en anden konsistens? Hvad sker der med smagen?

Leg med farsen, indtil resultatet er i top – og gå så videre til næste fars.

I kan også prøve nogle af de opskrifter vi har på fars her på siden.

Nu er du klar til at gå videre til næste session: Knald på smagen

Støttet af: