Råvarekendskab

Sådan gør du:

  • Læs teksten
  • Se filmen
  • Læs og gennemfør øvelsen, når det er muligt.

Læringsmål: Viden om de råvarer, du har i hænderne, giver en større frihed til at være kreativ med bælgfrugter og samtidig mulighed for at videreformidle din viden til gæsterne.

1. Råvarekendskab giver respekt og arbejdsglæde

I Odense kommunes personalecaféer har de valgt at arbejde med danske, økologiske bælgfrugter. Første del af arbejdet er at sætte sig ind i, hvad de forskellige bælgfrugter kan, hvor de kommer fra og andre særlige hensyn, der evt. skal tages i madlavningen.

En grundig viden om bælgfrugterne indgyder en større respekt for råvarerne, hvilket kun øger arbejdsglæden og opmærksomheden på processerne i køkkenet.

2. Film om 5 forskellige bælgfrugter

Her fortæller Mads Herskind fra Odense om 5 af de danske, økologiske bælgfrugter, som de er glade for at bruge i Odense:

3. Øvelse

Afdæk bælgfrugternes hemmeligheder

Dette er en god pause-øvelse, som du kan lave med dine kolleger, mens I alligevel sidder og drikker kaffe i en pause.

Sådan gør I:

  • Tag jeres mobiler frem og giv hver person/to-personersgruppe et af disse spørgsmål, som de skal undersøge på nettet:

    • Hvad er bælgfrugter, og hvad er forskel på ærter/bønner/linser?
    • Find navne på 8 bælgfrugter, der dyrkes i Danmark.
    • Hvad gør bælgfrugter godt for miljøet?
    • Hvad gør bælgfrugter godt for klimaet?
    • Hvad er tempeh, og hvordan produceres det?
    • Hvad er miso. og hvordan produceres det?
    • Hvad er soya?
    • Hvad er tofu, og hvordan produceres det
  • Sæt 5-7 minutter af til, at alle søger på nettet og tager notater om deres fund.

  • Skift til at fremlægge ca. 2 minutter om det, I har fundet ud af – og bliv sammen klogere på de råvarer, I bruger i køkkenet.

Viden giver øget respekt, så gentag gerne øvelsen med andre råvarer, I bruger. Selvom I ved meget allerede, er der sikkert megen ny, interessant viden, der venter på at blive fundet.

Nu er du klar til at gå videre til næste session: Konsistenser

Støttet af: