Hvad egner crumble sig til?

Crumble kan, modsat panering, laves i et væld af afskygninger både til varme og kolde retter – i det salte køkken og til desserter i det søde.

Crumble kan ledsage enkle råvarer som fx kartofler, rodfrugter, ris og andre stivelsesprodukter eller kød og fisk.

I nogle store køkkener giver det ikke mening at panere, fordi sprødheden fortager sig i den lange tid mellem tilberedning og servering. Man kan her helt undlade at panere og blot drysse crumblen på retten ved servering – eller lave pakninger med crumble, som de spisende selv kan pakke ud og drysse over.

Der findes et hav af muligheder, når det kommer til ingredienser i crumble. Så prøv dig frem!

Sprød og knasende som drys

Crumble bruges ofte, som navnet antyder, som smulder eller drys/topping. Dens helt store force er sprødheden, knas i forskellige variationer og et væld af mulige tilsætninger af aromaer og grundsmage. Den kan også bruges som rasp i tilrettede udgaver.

Blød og cremet som smørelse

En crumble kan også være mere i den bløde, smørbare retning, når der tilsættes bløde og cremede råvarer. Fx kan blendede ansjoser og mascarpone være lækkert som en creme til kylling, indkogte tomater eller grillede peberfrugter, eller den kan bruges til at smøre på kød eller fisk. Det er oplagt at bruge idéen fra crumble til at videreudvikle smørbare sauce-lignende tilbehørsretter, fordi crumble kan indeholde stort set alle grundsmage og være supplement til enkle råvarer som så, med crumblen, bliver en ret.