Crumble af grøntsager

I den bløde udgave af crumbles kan du sylte, marinere og saftspænde grøntsagerne gennem saltning. Du kan også blanchere dem og lave sprøde indslag. Det kan fx være som en grøntsagstatar eller relish, som tilbehør eller drys/pynt til retter.

Betingelsen for det gode resultat er, at der bruges friske råvarer, da grøntsagers cellevægge ødelægges ved frost og bliver slatne.

Idéer til grøntsagscrumbles

Agurk – i tern, rå eller saltet lidt

Blegselleri – i tynde skiver, som har ligget i fortyndet æblejuice med lidt salt

Blomkålsbuketter – enten marineret eller rå blomkål blendet til krummestørrelse eller revet på et rivejern

Fennikel – rå i skiver, vendt i salt og fennikelfrø

Glaskål – i skiver, syltet eller vendt med lidt salt

Granatæblekerner – sprøde, som de er

Grønkål – fint hakket i rå udgave, kan også tåle blanchering

Gulerødder – i tern, eventulet syltet

Hvidkål – snittet, vendt med salt eller syltet

Jordskokker – i tern eller skiver blancheret eller syltet

Kartofler – i tern, blancheret og syltet eller i skræller eller skiver, som først kommes i saltvand og derefter friteres

Løg – i skiver eller hakket i tern, rå eller syltet med lidt eddike, salt og peber og sukker – eller friterede løgringe

Majroer – flødekogt med bid og citron, eller råsyltet

Peberfrugter – i små tern, blandet med salt, sukker og eddike

Porrer – rå i skiver, blandet med lidt salt. Er porren for løget, dvs stærk i smagen, kan en hurtig dampning dæmpe.

Rabarber – i skiver vendt i lidt sukker for at balancerer syren

Radiser – kinaradise i tynde skiver vendt i salt

Ribs – rystet med lidt sukker – til brug som tilbehør til kød og fisk og i salater

Rosenkål – rå, blade eller hele kålen i skiver

Rucolasalat – groft skåret

Rødbeder – både rå, kogt i tern – syltet

Savoykål – i strimler

Selleri – i tern, syltet i salt, peber og eddike

Spidskål – snittet, eventulet vendt i salt

Skorzonérrod – sauteret med bruning til følge i sherryeddike

Spinatblade – rå i en salat, hvor der ønskes sprødhed

Æbler /pærer – i skiver/tern, rå

Ærter – bælgede

Ærtespirer, bønnespirer, rødbedespirer – rå som drys