Crumble af grøntsager
I den bløde udgave af crumbles kan du sylte, marinere og saftspænde grøntsagerne gennem saltning. Du kan også blanchere dem og lave sprøde indslag. Det kan fx være som en grøntsagstatar eller relish, som tilbehør eller drys/pynt til retter.
Betingelsen for det gode resultat er, at der bruges friske råvarer, da grøntsagers cellevægge ødelægges ved frost og bliver slatne.
Idéer til grøntsagscrumbles
Agurk – i tern, rå eller saltet lidt
Blegselleri – i tynde skiver, som har ligget i fortyndet æblejuice med lidt salt
Blomkålsbuketter – enten marineret eller rå blomkål blendet til krummestørrelse eller revet på et rivejern
Fennikel – rå i skiver, vendt i salt og fennikelfrø
Glaskål – i skiver, syltet eller vendt med lidt salt
Granatæblekerner – sprøde, som de er
Grønkål – fint hakket i rå udgave, kan også tåle blanchering
Gulerødder – i tern, eventulet syltet
Hvidkål – snittet, vendt med salt eller syltet
Jordskokker – i tern eller skiver blancheret eller syltet
Kartofler – i tern, blancheret og syltet eller i skræller eller skiver, som først kommes i saltvand og derefter friteres
Løg – i skiver eller hakket i tern, rå eller syltet med lidt eddike, salt og peber og sukker – eller friterede løgringe
Majroer – flødekogt med bid og citron, eller råsyltet
Peberfrugter – i små tern, blandet med salt, sukker og eddike
Porrer – rå i skiver, blandet med lidt salt. Er porren for løget, dvs stærk i smagen, kan en hurtig dampning dæmpe.
Rabarber – i skiver vendt i lidt sukker for at balancerer syren
Radiser – kinaradise i tynde skiver vendt i salt
Ribs – rystet med lidt sukker – til brug som tilbehør til kød og fisk og i salater
Rosenkål – rå, blade eller hele kålen i skiver
Rucolasalat – groft skåret
Rødbeder – både rå, kogt i tern – syltet
Savoykål – i strimler
Selleri – i tern, syltet i salt, peber og eddike
Spidskål – snittet, eventulet vendt i salt
Skorzonérrod – sauteret med bruning til følge i sherryeddike
Spinatblade – rå i en salat, hvor der ønskes sprødhed
Æbler /pærer – i skiver/tern, rå
Ærter – bælgede
Ærtespirer, bønnespirer, rødbedespirer – rå som drys