Crumble
Hvad er crumble?
Crumble er en ny form for panering, hvor selve paneringen kan bestå af utraditionelle ingredienser, der smuldres henover retten frem for at dække i et helt lag, som ved panering.
Crumble består i udgangspunktet af én eller flere sprøde indslag. En god idé er at tilpasse sin crumble til, om den skal bruges lige til at servere, som drys dvs. en topping, hvor der ikke tilberedes yderligere, eller om crumblen skal tilberedes yderligere – evt. sammen med retten.
Var det noget med et stykke kartoffelmark?
I Nomas første kogebog er der en ret, som hedder noget i retning af kartoffelmark.
Små nye kartofler er lagt på tallerknen og ud over er drysset såkaldt jord. Jorden er lavet af ristede ting og sager, såsom sprøde kartoffelchips, bacon, ristede, tynde, knuste rugbrødsskiver og maltpulver. Det hele blendes i en foodprocessor til en rasplignende konsistens og ligner ganske rigtigt jord.
Idéen er selvfølgelig at formidle en jord til bord oplevelse. Marken, jorden og afgrøderne skal helt ind på bordet og serveres lige foran gæsten.
Crumblen skal selvfølgelig ikke smage af jord. Den skal smage godt, ligesom alt mad – hvor særpræget og sprælsk maden og råvarerne end måtte være.
Tilpas din crumble efter, om den skal opvarmes eller ej
Kartoffelmark-crumblen er et eksempel på en crumble, der ikke skal tilberedes yderligere.
En crumble, der skal kunne tilberedes yderligere, skal kunne tåle varme i et eller andet tidsrum med bruning til følge. Så kan crumblen være lavet sådan, at den supplerer med de smage og aromaer, der mangler i retten.
I menuen til venstre finder du forslag og idéer til crumbler tilpasset forskelige råvarer, retter og måltider.