Morgenbolle med blød skorpe

55 store boller – er gode til ældre.
Bag eventuelt halvdelen på dagen og gem resten af dejen i køleskab, så den kan bages dagen efter.

DU SKAL BRUGE
1 L mælk
6 dl vand
4 dl surdej
50 g gær
300 g grahamsmel
8 æg
50 g smeltet smør
50 g salt
100 g sukker
3,3 kg hvedemel – giver en æltefast dej. Mindre mel giver en blødere dej
Swipe for at se hele tabellen

Sådan gør du:

1. Temperer mælk og vand til 30 grader.

2. Hæld surdej i vand/mælkeblandingen.

3. Opløs gæren i blandingen.

4. Rør grahamsmel i.

5. Tilsæt æg, fedtstof, salt og sukker.

6. Tilsæt hvedemel.

7. Rør dejen i 10 minutter.

8. Lad dejen hvile i ½ time.

9. Slå dejen op som boller på en bageplade med bagepapir.

10. Snit et lille kryds i toppen af bollen.

– (Hvis du bruger Rationelovn: Rask bollerne i ovnen ved combi 84% fugt, 37 grader temp. 2 streger og blæs i cirka 1/2 time.)

11. Pensl eventuelt bollerne med vand eller æg og drys med valset- havre, byg eller boghvede.

12. Bag bollerne i cirka 10 minutter ved 200 grader.

 – eller –

13. Stil bollerne på køl eller frost i rå form til bagning dagen efter.

Dagen efter:

14. Tag bollerne ud af køl eller frost og temperer/tø dem op/rask dem, inden du pensler, pynter og bager dem (se punkt 11 og 12).