Øvelse: Bælgfrugter
Bælgfrugter kræver øvelse
I denne række små øvelser skal I arbejde på forskellige måder med bælgfrugter, deres tilberedelsestid, deres anvendelse og tilsætning af smage og aromaer.
Øvelser
Formål: At blive fortrolig med brugen af bælgfrugter i køkkenet.
Varighed: Et par timer (eksklusiv iblødsætningstider).
Dag 1: Sæt kikærter og forskellige bønner iblød og på køl dagen før.
Dag 2: Kog både iblødsatte og ikke iblødsatte bælgfrugter i frisk vand i den tid, de skal. Kassér iblødsætningsvandet.
Se forskellige bælgfrugter for de specifikke kogetider.
Øvelse 1: Kikærter – hele og i smørbar form
- Kog kikærterne med laurbærblade og halve løg.
- Kog nogle af kikærterne al dente (30-45 min) og lad andre koge helt ud (60 min, måske mere).
- Gem kogevandet, da det kan give aromaer til retten – eller bruges senere som grøntfond.
- Vend de aldente kogte, stadig lune kikærter med salt, nøddeolie, smør, reven skal af citron, peber og ristede hasselnøddeflager.
- Del de udkogte kikærter i to portioner.
- Blend den ene halvdel af de udkogte kikærter med kogevandet/grøntfond til en passende smørbar konsistens.
- Blend den anden halvdel af de udkogte kikærter med oliven- og rapsolie, evt tahin, til passende smørbar konsistens.
- Smag begge hummuser til med salt, peber og syre.
- Tilsæt en passende mængde hakkede krydderurter i.
Smag på de tre retter og snak med dine kolleger om forskellene.
Øvelse 2: Butter beans – hele og i smørbar form
- Kog nogle af dine Butter beans aldente (30 min) og andre helt ”udkogte” (60 min).
- Kassér kogevandet.
- Vend de aldente kogte og lune butter beans i smør evt. olie, sammen med salt og peber.
- Blend de udkogte butterbeans med fedtstof og grøntfond og smag til med krydderurt, salt, peber, syre.
Smag på de to retter og snak med dine kolleger om forskellene.
Øvelse 3: Bønner – kidney og/eller røde, hvide, sorte, brune – til brug som fyld
- Kog bønnerne i 30-45 min.
- Kassér kogevandet.
- Del bønnerne i to dele.
- Marinér den ene halvdel af de udblødte, kogte bønner i en dressing af sennep, salt, peber, eddike og krydderurt/krydderi. Disse bønner kan du bruge som fyld i salat.
- Tilbered den anden halvdel af de udblødte, kogte bønner videre i en gryde med varm raps- eller olivenolie.
- Tilsæt 1-2 krydderurter fx merian, persille, løvstikke, salt, peber eller chili og frisk hvidløg i gryden. Disse bønner kan du bruge som fyld til fx grøntsager.
Smag på de to retter og snak med dine kolleger om forskellene.
Øvelse 4: Ærter – gule og grønne – jævnende effekt
- Kog flækkede ærter ved svag varme med vand/grøntfond i forholdet 3 dl ærter til 5 dl vand.
- Kom kviste af krydderurter i kogevandet.
- (Tag ca. halvdelen af ærterne op af gryden efter ca. 30-40 min, hvis du ønsker konsistensvariation.)
- Lad retten koge videre med tern af kartofler, grøntsager og porrer, indtil de enkelte råvarer er tilpas møre.
- Tag evt. nogle grøntsager fra, som senere kan tilsættes, hvis du ønsker konsistensvariation.
- Mos retten og tilsæt ærter og grønt, som tidligere er taget fra.
- Smag retten til med salt, peber og krydderi.
Øvelse 5: Linser – til brug i søde, frugtige salater
- Kog linserne al dente i grøntsags- eller kødfond i 15-30 minutter.
- Afkøl linserne og huske at gemme kogevandet.
- Steg tern af rødbeder, vendt i olie, salt og peber møre i ovnen ved 200 grader.
- Afkøl rødbederne og vend balsamico i.
- Skyl og skær pærer i både.
- Bland linser, rødbeder og pærer og smag til med syre, salt, peber, krydderier/urter.
- Drys eventuelt retten med en crumble.