Sådan bruger du bælgfrugter i din mad

Sådan bruger du bælgfrugter i din madlavning

Bælgfrugter skal skylles inden brug, så sten og gamle frø kan sorteres fra. De kan godt koges direkte (dvs. uden iblødsætning), men kogetiden bliver betragtelig mindre, hvis frøene er udblødte.

Fødevarestyrelsen anbefaler, at du sætter bælgfrugter i blød i koldt vand og på køl. Brug forholdet 1 dl frø til 3 dl vand. Når du sætter bælgfrugterne i blød i usaltet vand, fremmer det cellevæggenes blødgøring. Typisk skal bælgfrugterne stå i blød i 8-12 timer.

Som hovedregel kasseres både iblødsætnings- og kogevandet. Det gælder blandt andet for bønner, butterbeans, grønne flageoletter (små lysegrønne, umodne bønner) og kidneybønner.

Kogevandet fra kikærter, (flæk)ærter og linser kan du dog godt bruge til fx sauce, jævning af konsistens og suppe.

Type bønner Iblødsætning Kogetid Kogevand Bemærkninger
Hvide og brune bønner 12 timer 45 min. Kasseres
Sorte bønner min. 8 timer 60 min. Kasseres
Butterbeans/Limabønner 8 timer 30-75 min. Kasseres
Kikærter 8 timer – kan dog koges uden iblødsætning 60 min. Kan bruges
Kaffebønner 4 min. i næsten kogende vand 0 min. Kan bestemt bruges! Bønnerne kasseres dog. Kan drikkes lige som det er eller med mælk og sukker.
Aftenbønner Bruges, hvis du har spist udblødte brune bønner, men har glemt at koge dem!

Swipe for at se hele tabellen

Længere tids iblødsætning

Nogle frø kan begynde at spire, hvis de står i blød i længere tid. Det drejer sig om adzukibønner, lucerne, mungbønner eller grønne ærter. Her på siden kommer vi ikke ind på tilberedning af bønner, som har spiret.

Frysning

Bælgfrugter kan fryses, både efter de har været sat i blød og efter kogning. Iblødsatte- og frosne bælgfrugter skal have mindre kogetid.

Se video fra Plantebaseret Videnscenter om anvendelse af bælgfrugter

Video om lektiner

Planlægning og praksis for brug af bælgfrugter i storkøkkener