ØKO-SKOLE 1: De økologiske grundprincipper

Sådan gør du: 

  • Læs teksten
  • Se filmen
  • Læs og drøft dilemmaet med dine kollegaer

Læringsmål: At du får en dybere viden om økologi og nogle af de dilemmaer, økologien også rummer.

1. Indføring i økologi

Inden du skal til at arbejde med økologi i køkkenet, er det en god idé lige at have en grundlæggende viden om tankerne bag økologien.

Økologien bygger på 4 grundprincipper, der gennemstrømmer alle aspekter af økologien. De 4 principper handler om:

  • Sundhed
  • Kredsløb
  • Retfærdighed
  • Forsigtighed

2. Film om de 4 grundprincipper

I videoen nedenfor bliver de 4 grundprincipper forklaret. Derudover fortæller Økologisk Landsforenings klimachef, hvordan økologisk landbrug og sangfugle hænger sammen. Til sidst i filmen besøger vi Oure skolerne på Fyn, hvor køkkenchefen fortæller, hvordan de arbejder med økologi hos dem.

Overvej: Se filmen sammen med dine kolleger, og ta’ en snak om, hvordan I kan blive bedre til at forklare jeres kunder/gæster om de mange værdier, der ligger i økologien, og at økologi og bæredygtighed hænger sammen.

3. Dilemma

Hvorfor købe økologi fremfor lokale danske produkter?

Med en verserende klimakrise, kan det være svært at forsvare, hvorfor det er vigtigt at købe importerede økologiske varer frem for danske, lokale. Her handler det især om, at vi som forbrugere både privat og professionelt efterspørger og køber de økologiske varer, så efterspørgslen stiger. Undersøgelser af de konventionelle danske frugt og grøntsager har vist:

  • I 2022 fandt DTU Fødevareinstituttet sprøjtegifte i 55 % af de danske ikke-økologiske æbler og 92 % af de udenlandske ikke-økologiske æbler. Der blev fundet sprøjtegifte i 0 % af de økologiske æbler.

  • I 2022 fandt DTU Fødevareinstituttet sprøjtegifte i 75 % af prøverne på ikke-økologiske danske jordbær og i 90 % af de ikke-økologiske udenlandske jordbær? Rester som hverken kan skylles eller skrælles væk. Der blev ikke fundet sprøjtegifte i de økologiske jordbær.

Tag en snak med dine kolleger om, hvad I ville vælge, hvis valget stod mellem et udenlandsk, økologisk æble og et dansk konventionelt? Hvilke argumenter er der for det ene, og hvilke for det andet?