Sesam-, jordnødde- og andre nøddeolier

Sesamolie

Sesamolie findes generelt i tre udgaver: Lys, mørk og ristet. De to første er begge koldpressede.

Både den lyse og den mørke sesamolie har en distinkt sesam/nøddearoma, den mørke en hel del kraftigere end den lyse. Den ristede har en markant aroma og giver asiatiske retter deres særpræg.

Sesamolie er meget velegnet til asiatisk madlavning, hvor den kan anvendes som tilsmagning enten direkte i saucer, supper eller i orientalske dressinger.

Jordnøddeolie

Koldpresset har jordnøddeolie en kraftig smag. Den findes næsten altid raffineret, hvor aromaen er mild med toner af nødder.

Olien egner sig til kolde dressinger og emulsioner. Koldpresset fungerer den glimrende i dressinger til for eksempel kikærter, hvor olien fremhæver den lette nøddearoma.

På grund af det høje indhold af linolensyre, som gør, at olien hurtigere vil harske ved tilberedninger, bør olien bruges begrænset.

Nøddeolier

Nøddeolie udvindes af ristede nødder, som er koldpressede. Denne type olie er generelt dyrere, men drøj i brug.

Nøddeolie har en let til kraftig aroma af den nød, som olien er presset af – valnød, hasselnød, pekan eller mandel.

Olierne er gode i dressinger, særligt til bitre salater og kål eller til pensling af grønt/kød. Nogle typer er meget aromatiske og skal derfor doseres nøje.