Kom godt i gang med fedtstoffer

Kom godt i gang med fedtstoffer

Når I skal arbejde med fedtstoffer i køkkenet, er det en god idé at starte med at finde ud af, hvilke smage – og metodikeffekter de forskellige former for fedtstoffer har. Ved at prøve jer frem og eksperimentere med fedstoffer og metodikker opbygger I en større viden om og erfaring med de forskellige typer fedtstof.

Fedtstofstype og tilberedningsform har stor betydning for smag og konsistens

Der er stor forskel i smag ved at stege på pande, tilberede i ovn eller koge i gryde eller pande, ligesom der er stor forskel i smag på de forskellige fedtstoffer.

Her er en række små øvelser, som I kan afprøve i den daglige drift i køkkenet:

Fisk og kød: Prøv at brune eller tilberede kød og fisk med forskellige former for fedtstoffer. Du kan afprøve med olier fra planter, frø, kerner, margarine – faste og flydende, andre animalske fedtstoffer og smør. Husk, at al tilberedning af kød og fisk skal ske efter de forskellige kernetemperaturer, som passer til det fisk og kød køkkenet i øvrigt bruger.

  • Brun kød af i forskellige typer af fedtstof.
  • Steg fisk, fx paneret fisk i forskellige former for fedtstof. Læg også mærke, til hvor meget fedtstof paneringen suger. Prøv både med gourmetsaltet og ikke -gourmetsaltet fisk og læg ærke til forskellen.
  • Læg mærke til, hvilken smag fedtstofferne efterlader, og hvad deres bruningseffekt er.

Grønstager: Prøv forskellige fedtstoffer og deres smag/aromavirkning i tilberedningen af grøntsager.

  • Prøv forskelen på at tilberede grøntsagerne:
    • I ovn: I ovn skal du kramme grøntsagerne med fedtstof og tilbered dem.
    • På pande. På pande skal du stege grøntsagerne i fedtstof. Læg mærke til forskellene i smagen, om du har brugt neutral olie, olivenolie, smør og margarine.
  • Prøv at stege selleristave på en pande med fedtstof, i ovn eller koge dem i en gryde eller i en pande. Vær forsigtig med varmt fedtstof – Lad det køle af – hæld aldrig vand på varmt fedtstof.